DRŽAVA DAJE JOŠ JEDNU ŠANSU, ALI PAZITE NA ROK, VEOMA JE KRATAK! I vlasnici nelegalnih objekata mogu da se priključe na struju, vodu i gas! OVO JE PROCEDURA!

Autor:

Vesti

24.08.2023

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasništvo nad objektom dokazuje se kupoprodajnim ugovorom, ugovorom o poklonu ili nekom drugom vrstom ugovora. Ukoliko vlasnik nema jedan od ovih ugovora, kod notara se overava izjava da osoba živi u navedenom objektu zajedno sa svojom porodicom.

DRŽAVA DAJE JOŠ JEDNU ŠANSU, ALI PAZITE NA ROK, VEOMA JE KRATAK! I vlasnici nelegalnih objekata mogu da se priključe na struju, vodu i gas! OVO JE PROCEDURA!

Foto: pixabay

Vlasnici nelegalnih stanova i kuća moći će od 15. septembra do 15. oktobra da se priključe na struju, vodu, kanalizaciju, gas ili mrežu daljinskog grejanja objekata. 

To je omogećeno izmenama Zakona o ozakonjenju nelegalno izgrađenih objekata, a Vlada Srbije usvojila je Uredbu koja propisuje uslove da se ovo uradi.

Trebalo bi naglasiti da vlasnici nelegalno izgrađenih objekata imaju rok od svega mesec dana da podnesu zahteve za priključke i to u nadležnim opštinama.

- Postoji formular koji se popunjava, a vlasništvo nad objektom dokazuje se kupoprodajnim ugovorom, ugovorom o poklonu ili nekom drugom vrstom ugovora - objasnio je ministar građevine Goran Vesić.

Ukoliko vlasnik nema jedan od ovih ugovora, kod notara se overava izjava da osoba živi u navedenom objektu zajedno sa svojom porodicom.

- Opštine kada prime te prijave imaju 15 dana da izdaju potvrdu da je moguće priključiti te objekate na komunalnu infrastrukturu - dodaje Vesić i naglašava da ukoliko prijava bude odbijena moguća je žalba resornom ministarstvu koje ima rok od pet dana da na nju odgovori.

Prema Vesićevim rečima, komunalna preduzeća koja će priključiti objekate na svoju mrežu nemaju pravo da traže dokaz o imovini ili statusu, jedino ih se tiču tehnički uslovi za priključenje. Ona su u obavezi da radove obave po hitnom postupku a ugovore će potpisavati po važećem cenovniku koji važi i za sve ostale građane.

Priključenje je moguće samo za stambene objekte jer bi, kako je naglasio, sve drugo bilo izigravanje zakona čija je suština obezbeđivanje osnovnog ljudskog prava na tekuću vodu, struju i grejanje.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading