TRAŽE VODU KOJA BI OMOGUĆILA NASELJAVANJE LJUDI: Ceo svet očekuje sletanje indijske sonde na južni pol Meseca

Autor:

Svet

23.08.2023

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Indija se nada da će ući u istoriju tako što će postati prva nacija čiji je brod sleteo blizu južnog pola Meseca.

TRAŽE VODU KOJA BI OMOGUĆILA NASELJAVANJE LJUDI:  Ceo svet očekuje sletanje indijske sonde na južni pol Meseca

Foto: shutterstock

Svemirska letelica "Čandrajan 3" trebalo bi da na južni pol Meseca spusti svoju sondu Vikram u 14.34 po našem vremenu. Jedan od glavnih ciljeva misije je lov na led, za koji naučnici kažu da bi mogao da omogući stvaranje ljudske kolonije na Mesecu, navodi BBC.

 

Ako Čandrajan-3 bude uspešan, Indija će biti tek četvrta zemlja koja je postigla meko sletanje na Mesec, a njen pokušaj dolazi samo nekoliko dana nakon što se ruska Luna-25 srušila dok je pokušavala da sleti u istom regionu.

 

Južni pol Meseca posebno obećava u potrazi za ledom koji je nastao od vode. Površina koja tamo ostaje u trajnoj senci je ogromna, a naučnici kažu da to znači da postoji mogućnost da tu postoji voda.

SAD, bivši Sovjetski Savez i Kina su postigle meko sletanje blizu Mesečevog ekvatora - ali nijedna nije vodila uspešne misije do njegovog južnog pola.

Pokušaj Indije da prizemlji svoju misiju Čandrajan-2 blizu južnog pola 2019. godine bio je neuspešan – srušila se na površinu Meseca. Dakle, sve oči su sada uprte u treću misiju.

 

Letelica sa orbiterom, lenderom i roverom poletela je 14. jula iz svemirskog centra Šiharikota u južnoj Indiji.

 

Naučnici kažu da će nekoliko minuta pre sletanja biti najvažnije jer će kapsula pokušati da sleti na području koje je „veoma neravno, puno kratera i kamenitih gromada“, a neki predviđaju da će to biti „15 minuta terora“

Ako sletanje bude uspešno, očekuje se da će sonda kasnije početi da objavljuje slike sa površine Meseca

Kada spuštanje počne, brzina  sonde će se postepeno smanjivati sa 1,68 km u sekundi na sadašnjoj visini na skoro nulu dok ne dostigne 800 metara.  Zatim će biti upućen signal o lokaciji sletanja kada se Vikram spusti na visinu od 150 metara. Ako se utvrdi da područje nije pogodno, sonda će se pomeriti malo ulevo ili udesno da pronađe pogodnije mesto za sletanje. Ako sve ne uspe, aktiviraće se hitni režim koji će pomoći bezbednom sletanju.

Kada sleti i kada se prašina slegne, rover sa šest točkova će ispuzati iz sonde i lutati oko stena i kratera na površini Meseca, prikupljajući ključne podatke i slike na Zemlju.

Putovanje Čandrajana-3 na Mesec izazvalo je veliko uzbuđenje u Indiji, a želje za uspehom misije stižu iz cele zemlje.

Direktan televizijski prenos sletanja će ga pratiti milioni ljudi, uključujući i školsku decu.

 

U proteklih nekoliko dana, kamera je opsežno mapirala površinu Meseca dok je pokušavala da locira bezbedno mesto za sletanje .

 

Prva misija na Mesecu u zemlji 2008. godine, otkrila je prisustvo molekula vode na isušenoj lunarnoj površini i ustanovila da Mesec ima atmosferu tokom dana.

Misija nosi pet naučnih instrumenata koji će pomoći da se otkriju "fizičke karakteristike površine Meseca, atmosfere blizu površine i tektonske aktivnosti kako bi se proučavalo šta se dešava ispod površine".

Datum sletanja je pažljivo odabran tako da se poklopi sa početkom lunarnog dana. Dan na Mesecu je jednak 28 dana na Zemlji i to će značiti da će sonda i rover imati 14 dana sunčeve svetlosti da napune svoje baterije. Kada padne noć, oni će se isprazniti i prestati da rade.

 

Još nije jasno da li će se vratiti u radno stanje kada počne sledeći lunarni dan.

 

Indija nije jedina zemlja koja gleda ka Mesecu – postoji sve veći globalni interes. A kako naučnici kažu da ima još mnogo toga da se razume o Mesecu, koji se često opisuje kao kapija dubokog svemira.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading