DIZEL PO NOVOJ CENI! Evo koliko će nam ove nedelje koštati gorivo - ovih dana gledamo obrt u svetu!

Autor:

Vesti

25.08.2023

10:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U proteklom periodu, cene goriva u Srbiji su beležile postepeni rast iz nedelje u nedelju.

DIZEL PO NOVOJ CENI! Evo koliko će nam ove nedelje koštati gorivo - ovih dana gledamo obrt u svetu!

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Prevarant traži novac za benzin

Cene goriva u Srbiji su i dalje u fokusu javnosti, kako lokalno tako i globalno. Prema najnovijim informacijama, litar evrodizela će od danas, 15 časova, pa sve do sledećeg petka u isto vreme, maksimalno koštati 202 dinara, dok će cena benzina evropremijum BMB biti 189 dinara. Ove cene su neznatno niže u poređenju s prošlom nedeljom, kada su gorivo poskupelo. Cena dizela je tada prešla "magičnu granicu" i dostigla 202 dinara po litru, dok je cena benzina bila 189 dinara.

U proteklom periodu, cene goriva u Srbiji su beležile postepeni rast iz nedelje u nedelju. Ovaj trend je pratio i kretanje cena nafte na svetskim berzama. Vrednost barela nafte na londonskom tržištu je skoro dostigla 75 dolara, a tokom prethodnih nekoliko nedelja porasla je na oko 88 dolara po barelu, što je označilo najvišu cenu od početka ove godine. Međutim, cena nafte je kasnije opala na 85 dolara, a trenutno iznosi 83 dolara.

Odluke nekoliko ključnih igrača na svetskom tržištu nafte utiču na kretanje cena. Saudijska Arabija je najavila da će i u septembru nastaviti sa smanjenjem proizvodnje nafte za milion barela dnevno. Takođe, nije isključila mogućnost da će i u narednim mesecima nastaviti sa ovom praksom. Slično tome, Rusija je prošle nedelje saopštila da će u septembru smanjiti izvoz nafte za 300.000 barela dnevno.

Ovi događaji ukazuju na kompleksnu dinamiku koja utiče na formiranje cena goriva i nafte širom sveta. Promene u proizvodnji i izvozu nafte od strane ključnih zemalja proizvođača, kao i fluktuacije na svetskim tržištima, imaju direktan uticaj na cene goriva koje se reflektuju na lokalnom nivou. Kako se situacija na globalnom tržištu nastavlja razvijati, i dalje će biti važno pratiti kako će se to odraziti na cene goriva u Srbiji i drugde.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading