U HRVATSKOJ NEMA ULJA! Nestašicu u regionu izazivaju FABRIKE I TRGOVCI u dogovoru! (FOTO)

Autor:

Vesti

11.09.2022

07:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U susednoj Hrvatskoj već neko vreme primetno je da su rafovi na kojima bi trebalo da stoji ulje - ispražnjeni.

U HRVATSKOJ NEMA ULJA! Nestašicu u regionu izazivaju FABRIKE I TRGOVCI u dogovoru! (FOTO)

Foto: Republika

Premijer Hrvatske Andrej Plenković nedavno je predstavio paket mera za ublažavanje udara rasta cena koji obuhvata ograničenje cena osnovnih životnih namirnica, električne energije i gasa, slično paketu mera koji je Vlada Srbije donela.

Poslednjih nekoliko dana primetan je i drastičan pad cena, a rafovi sa suncokretovim uljem ispražnjeni su u gotovo svim trgovinama. 

Procenjuje se da tek predstoji nestašica mesa i mleka u susednoj državi.

Zašto dolazi do nestašica? 

Kada god država uvede ograničenje cena namirnica, odjednom dolazi do nestašica. Fabrike ulja, šećera i drugih namirnica u dogovoru sa trgovcima sklone robe kako bi se kasnije zbog navodne nestašice cena drastično povećala.

Svaki put kad država pokuša da odbrani građane, odnosno kupce, trgovački lobi i velike fabrike ulja i drugih namirnica se udruže, roba se skloni, a sve na štetu upravo kupaca.

Slično se dogodilo i kod nas kada je prvo veštački napravljena nestašica ulja, zatim brašna, šećera i na kraju mleka. 

Nestašicu šećera izazvao špekulant iz Kolubarskog okruga

Tokom maja čitava Srbija tragala je za šećerom. Rafovi su bili prazni, a danima se tražio krivac.

- Mi imamo više nego šećera dovoljno. Uvek kad se tako nešto dogodi, znajte da su u pitanju neke špekulativne radnje i nečije ideje da određuju cenu. Više je bilo naših domaćih špekulativnih razloga, ali smo sve za tri dana završili - rekao je predsednik Vučić tada.

Vrlo brzo se utvrdilo da se radi o tajkunu iz Kolubarskog okruga koji je držao kod sebe zalihe dovoljne za potrebe čitave države u narednih 5 meseci.

Hrana će u celoj Evropi biti problem

Nakon izbijanja rata u Ukrajini gotovo čitava Evropa suočila se sa problemom snabdevanja hranom, budući da veliki deo svetske proizvodnje žitarica dolazi iz tog regiona. 

Oko 29 posto svetskog izvoza pšenice dolazi iz Rusije i Ukrajine, 19 posto kukuruza i čak 78 posto svetskog izvoza suncokretovog ulja.

Evropska unija je bila ključni partner Rusiji i Ukrajini kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi. Iz Ukrajine je dolazilo 36 posto uvoza žitarica u Evropsku uniju.

Evropa se uveliko sprema za tešku zimu po pitanju gasa, ali je sve veći problem i sa poljoprivredom, jer vrtoglavo rastu i cene veštačkog đubriva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading