PREMIJER VUČEVIĆ JASAN: Niko nam neće nametnuti krivicu ni stigmu genocidnog naroda!

Autor:

Vesti

04.05.2024

09:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom medijskog istupanja Vučević je istakao šta će biti okosnica njegovog mandata.

PREMIJER VUČEVIĆ JASAN: Niko nam neće nametnuti krivicu ni stigmu genocidnog naroda!

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević sumirao je utiske i dočarao planove koji će Srbiju voditi ka putu istinskog prosperiteta, nakon što je preuzeo novu funkciju, u kako ističu mnogi, najtežim vremenima sa kojima se suočava naš narod.

Tokom medijskog istupanja Vučević je istakao šta će biti okosnica njegovog mandata. 

- Ovo će biti vlada kontinuiteta. Sledićemo politiku predsednika Vučića i truditi se da mu na najbolji mogući način pomognemo u ovim teškim vremenima i neravnopravnoj borbi koju vodi u međunarodnoj areni. Vlada je heterogena, čine je vrhunski profesionalci, imamo i veterane i nova lica, zastupljena su oba pola, pripadnici različitih etničkih grupa, konfesija... Ali ono što je važno - svima je Srbija na srcu -bio je jasan,  a potom je objasnio koliko je realno da Sarajevo Beogradu "ispostavi račun" za ratnu odštetu ako rezolucija u UN bude usvojena.

- Ne sumnjam da se o takvim postupcima razmišlja i u Sarajevu i u Prištini, kao što ne sumnjam i da takve ideje neće uroditi plodom. Žao mi je što se političke kaste i u Sarajevu i u Prištini konstantno vraćaju na teme koje nas dele, a ne žele da razgovaraju o onome što može da nas poveže. Mi ćemo i dalje braniti naše nacionalno dostojanstvo i čuvati mir.

Tematika koje je neretko na meti spekulacija jeste i da li bi  predsednik Vučić mogao podržati Dodikovu ideju o mirnom razlazu u BiH, a premijer ima koncizan odgovor.

- Bosna i Hercegovina je država tri konstitutivna naroda, među kojima je i srpski. To je država čiji mi integritet poštujemo i koji nikada nismo dovodili u pitanje, niti ćemo to činiti. Svako će, uvek, u Srbiji imati sagovornika, ukoliko želi da radi na jačanju dejtonske BiH. Države u kojoj će se poštovati slovo, a ne proizvoljni duh Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine. Države u kojoj će Republika Srpska moći da ostvaruje sva ona prava koja joj sleduju i koja srpski narod želi da ostvari. Niko nam ne može zabraniti da volimo Republiku Srpsku. Niko nam neće nametnuti krivicu ni stigmu genocidnog naroda. Nikada više Drina neće biti reka na kojoj je uspostavljen embargo Srba protiv Srba. Republiku Srpsku ćemo pomagati, štititi i voleti kao niko drugi i kao nikoga drugoga, pa svidelo se to nekome u međunarodnoj zajednici, ili ne. Republika Srpska živi i živeće, a Srbija će uvek biti tu za nju. 

S obzirom na to da je  Ohridski sporazum postao sastavni deo Poglavlja 35, to znači da Srbija ne može ući u EU ako se ne saglasi sa prijemom tzv. Kosova u UN. Vučević ističe da li bi nastavak evrointegracija pod tim uslovima značio da se Srbija saglasila sa gašenjem sopstvenih crvenih linija i komadanjem sopstvene teritorije. Ovo pitanje se iznova postavlja. 

- Srbija se nikada neće odreći Kosova i Metohije, ni po koju cenu. To treba da bude jasno svima. Naravno da punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje naš strateški cilj. Mi evropski put nećemo napuštati, jer je to u interesu naše privrede, infrastrukture, naših građana. Ipak, punopravno članstvo nije blizu, ali ne našom krivicom. Prvo Brisel mora da proceni da li je spreman za prijem novih članica. Još jednom podvlačim, mi od borbe za naš suverenitet i integritet nećemo odustati. Srbija koju predvodi SNS nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, a siguran sam da ni njihov poduhvat ulaska u Ujedinjene nacije neće biti uspešan. Borba nije ravnopravna, ali naposletku - mi ćemo pobediti! - rekao je Vučević tokom javnog istupanja. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading