Program podrške za 600 malih firmi u Srbiji

Autor: Republika

Vesti

09.06.2022

09:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mikro i malim preduzećima, zadrugama i preduzetnicima, kroz novi program "Srbija i EU - oprema za privredu", na raspolaganju je rekordni iznos od oko 3,1 milijardu dinara bespovratnih sredstava za kupovinu nove opreme. Tim sredstvima biće podržano oko 600 firmi, ukazano je prilikom predstavljanja programa podrške u resornom ministarstvu.

Program podrške za 600 malih firmi u Srbiji

Foto: Promo

Program za mikro i mala preduzeća, Ilustracija

Srbija preko Ministarstva privrede program finansira sa 1,9 milijardi dinara, a dodatna sredstva od 11 miliona evra za bespovratnu pomoć i tehničku podršku obezbedila je EU koja je prepoznala značaj programa. Bespovratna finansijska pomoć do 5 miliona dinara, odnosno 25 odsto neto vrednosti nove opreme u kombinaciji sa povolјnim kreditima za ostali deo sredstava je svojevrsna pomoć investicijama i bržem razvoju  privrednih subjekata proizvodne i građevinske delatnosti.

Program je otvoren 1. juna i traje dok se ne utroše sredstva, najkasnije do 31. decembra ove godine. S obzirom na  veliko interesovanje i iskustvo iz prethodnih godina, kada je program okončan posle svega dve nedelje,  savet privrednicima je da se što pre informišu o uslovima i uđu u proceduru apliciranja za sredstva.

"Oprema za privredu" je jedan od četiri programa Ministarstva privrede usmeren na podršku domaćoj privredi. Od inicijalnog projekta 2015. pa do 2021. godine, ovaj Program Ministarstva privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, poslovnim bankama i lizing kompanijama, podržao je oko 3.410 zahteva privrednih subjekata za nabavku opreme vredne 7,5 milijardi dinara. Ukupna vrednost dosadašnjih  investicija za odobrene zahteve je 37,1 milijardi dinara, istakla je ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Program targetira preko 600 privrednih subjekata podrškom za tehnološka i unapređenja proizvodnih kapaciteta, efikasnosti, profitabilnosti i konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu. U trenutku aktuelne globalne energetske krize, Program ima dodatu vrednost jer se odobrena sredstva mogu iskoristiti i za novu opremu namenjenu unapređenju ekoloških aspekata poslovanja poput  solarnih panela, ukazala je Atanasković. 

Partneri u realizaciji su Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je da EU nije samo prvi trgovinski partner, niti samo prvi izvor stranih direktnih investicija, nego predstavlja budućnost Srbije. "Ulažemo u mikro, mala i srednja preduzeća ovde u Srbiji, jer će to jednog dana biti preduzeća u EU", rekao je on.

Foto: Promo

 

EU je podržala program sa 11 miliona evra kako bi srpska mala i mikro preduzeća mogla da kupe neophodnu opremu I povećaju aktivnosti, dalje razvijaju i poboljšaju pristup tržištu, dodao je on.

Žiofre je rekao da je u poslednjih nekoliko godina EU u Srbiji podržala ovaj sektor preduzeća sa više od 200 miliona evra, te da se pomaže i na unapredjenju zakonodavnog okvira za olakšavanje poslovanja, kao i na podizanju inovacionih kapaciteta privrede, preko naučnog i fonda za inovacije.

Direktor Sektora za strateške analize PKS Mihailo Vesović ocenio je da ovako koncipiran program podrške za mala i mikro preduzeća rešava jedan od najvećih problema - finansiranje.

"Većina kompanija apostrofira to kao ključni problem a ovakav program rešava baš  to pitanje. Korišćenje nove opreme podiže produktivnosti i efikasnost, stvara mogućnost otvaranja novih tržišta", rekao je on.

Dodao je da ovaj program važan za mogućnost razvoja celog sektora jer su subvencije značajne kada kompanije imaju dodatne troškove za zanavljanje opreme.

Korisnici ovog programa četvrtinu novca (25 odsto) dobijaju bespovratno, 70 procenata su kredit ili lizing banaka I lizing kuća, a učešće korisnika je pet odsto.

Sredstva Programa namenjena su za sufinansiranje nabavke: proizvodne opreme i (ili) mašina; transportno manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvonje i unutrašnjeg transporta; delova, specijalizovanih alata za mašine; mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje; građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova.

Dodatne pogodnosti za korsinike: jednostavna procedura podnošenja zahteva, oprema oslobođena plaćanja PDV-a i carine, glavno sredstvo obezbeđenja za kredit kod banke je zaloga na opremi bez hipoteke.

Detaljne informacije o programu PREDUZETNISTVO.GOV.RS

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading