POSLEDICE RATA U UKRAJINI UDARILE PO SVETSKOJ EKONOMIJI: Pojavile se nove "crne liste" u bankama!

Autor:

Vesti

26.05.2022

13:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojavile se nove "crne liste" u bankama zbog rata u Ukrajini.

POSLEDICE RATA U UKRAJINI UDARILE PO SVETSKOJ EKONOMIJI: Pojavile se nove "crne liste" u bankama!

Foto: Pixabay

Zbog posledica rata u Ukrajini nezvanično je porastao broj zaposlenih koji su na "crnoj listi" banaka i koji teško mogu da dobiju kredit. Razlog leži u tome što veliki broj kompanija lošije posluje zbog invazije, a zato banke i njihovi radnici više ne uzimaju za sigurne klijente, posebno kada su u pitanju dugoročni zajmovi.

Posledica korone

Prethodne dve godine na "crnoj listi" zbog korone, bili su zaposleni u turističkim agencijama, hotelijerstvu, ugostiteljstvu, autoindustriji, te međunarodnom saobraćaju, renta-kar uslugama, ali i mnogim mikro i malim firmama. Potom im se pridružila velika grupa zaposlenih u srednjim preduzećima. S druge strane, sa smanjenjem uticaja korone na privredu i njihovi zaposleni postali su poželjni klijenti u bankama, ali su sada neki drugi postali nepoželjni.

 

Iz Srbije u Ukrajinu izvozi skoro 300 firmi, a uvozi više od 750. Istovremeno u Rusiju izvoze 764 kompanije, dok ih 1.280 uvozi. Zvanična statistika govori i da je posle izbijanja rata u Ukrajini, vrednost izvoza iz Srbije u Rusiju smanjena za četvrtinu i to samo u prvih mesec dana, a da su izvezene količine robe bile manje za 38 odsto nego u istom priodu 2021. Mnoge firme u međuvremenu jesu našle alternativna tržišta, ali se i dalje posledice osećaju, prenose beogradski mediji. 

Nove liste

- I to je bankama vrlo važan pokazatelj kada sagledavaju rizike kojima se izlažu. Cela priča oko Ukrajine i Rusije napravila je nekim firmama ozbiljne probleme. Na najvećem udaru su oni čiji gro poslovanja zavisi od ove dve zemlje. Zato su bankama njihovi zaposleni sada i više rizični. Bankari im to neće reći u momentu kad ih odbiju za kredit, ali će procena da bi ukrajinski rat mogao dugoročno da ozbiljno ošteti poslovanje firme u kojoj rade biti presudna za odbijanje - kažu u jednoj banci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading