PUTINOV LEDENI UDAR ZA EVROPU: Ovo je plan Moskve da EU baci na kolena

Autor: B. KAŠANSKI - T. BUJIŠIĆ

Vesti

23.05.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin sprema ledeni udar na Evropu. Kako ocenjuju geopolitički stručnjaci i pojedine diplomate, šef Kremlja i njegovi stratezi osmislili su, upravo pod nazivom "Ledeni udar", kako da Moskva baci na koleno većinu zemalja EU.

PUTINOV LEDENI UDAR ZA EVROPU: Ovo je plan Moskve da EU baci na kolena

Foto: Tanjug/AP

Ono što bi nas trebalo da zabrine jeste činjenica da bi Srbija i još neke države u svemu tome mogle da budu ozbiljna kolateralna šteta.

Ali da krenemo od početka...

GORE OD GOREG

Kako za Srpski telegraf kažu sagovornici iz diplomatskih krugova, iz Moskve već neko vreme stižu najave da ruska agresija na Ukrajinu (specijalna operacija, kako je oni nazivaju) sigurno neće biti završena pre zime. Zašto?

Grčka se već sprema za najgori scenario

Da u EU i te kako znaju šta im sprema Putin, pokazuje jučerašnja vest iz Atine da vlada Grčke priprema plan za vanredne situacije za uštedu i isključivanje električne i druge energije u slučaju potpunog i dužeg prekida isporuke ruskog gasa.

- Vanredna isključenja struje radnim danima obuhvatiće, između ostalog, energetski intenzivne industrije koje ne proizvode osnovne vrste robe - objavio je atinski list Ta nea.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Izvori tog lista kažu da neizvesnost i razmere rata u Ukrajini zahtevaju niz intervencija. List navodi da će se u ekstremnom scenariju potpunog prekida isporuke ruskog gasa aktivirati plan naizmenične rotacije isključenja električne energije u intervalima tokom radnih dana.

Vlada Grčke razmatra i povratak rada na daljinu radi uštede energije u preduzećima, kao i preporuke za smanjenje korišćenja automobila za drumski prevoz.

- Pa iz prostog razloga što će već prvi hladni dani, kako to Putin vidi, doneti većini zemalja Evropske unije pakao. Ledeni pakao, bolje rečeno. Tada će u prvi plan izbiti njihova zavisnost od ruskih gasa i nafte, a možemo dodati i ugalj, kojim je Rusija takođe snabdevala neke države. Kad počnu da se smrzavaju i ne budu mogli da obezbede grejanje za stanovnike, tako bar to vide u Moskvi, oni će, figurativno rečeno, pasti na kolena - objašnjava jedan od naših sagovornika.

Ovaj diplomata ističe i da čak ni to nije najcrnji scenario.

- Postoji i plan sudnjeg dana, da tako kažem, mada se ne odnosi na onu Putinovu nuklearnu bombu istog imena, već na mogućnost da Rusija, koliko god nju samu to koštalo, zavrne gasovode i naftovode i zaustavi u jednom trenutku sav dotok energenata u Evropu - kaže izvor našeg lista i dodaje:

- Tada, jasno vam je, ni Srbija, kao ni bilo ko drugi, ne bi mogla da izbegne posledice.

REAKCIJE

Darko Obradović - Centar za stratešku analizu

Evropska unija je u aktivnom procesu diversifikacije snabdevanja gasom i pre ove agresije. Ovo nije prvi put da Rusija koristi gas kao oružje za političke ciljeve. Rusija je izgubila status supersile, taj mit je razbijen u Ukrajini. Nema države bez koje se ne može, videli smo kako je Bugarska svoje snabdevanje gasom rešila. Ovde je ključno da je Rusija u ekonomskoj recesiji i biće u sve težoj poziciji. Rusija nije presekla dotok energenata EU, iako EU šalje oružje Ukrajini, tako da možemo prognozirati da je snabdevanje gasom dvosmerna ulica. Ako se Rusija povuče, sama će sebi uskratiti prihode, a najrazvijeniji će energetskom tranzicijom prevazići krizu, makar ložili i mazut

Suzana Grubješić - direktorka Centra za spoljnu politiku

Gas jeste geopolitičko oružje, a i sredstvo ucene, koje Rusija koristi u krizi izazvanoj agresijom na Ukrajinu, a na koju je EU odgovorila uvođenjem sankcija. EU troši godišnje oko 500 milijardi kubika gasa, od čega oko 40 odsto uvozi iz Rusije. Neki su pristali i da ruski gas plaćaju u rubljama jer nije nimalo jednostavno pronaći stabilne alternative u kratkom roku, tj. pre zime. Zato se ubrzano obezbeđuju potrebne količine gasa iz drugih zemalja i izgrađuju novi kapaciteti. Ne mislim da će na zimu nastati kataklizma, međutim, biće sigurno ogromnih problema, kako za privredu tako i za građane

 

KAKAV AUTOGOL

Nešto slično, mada ne tako direktno, izgovorio je juče istoričar i funkcioner SPS Predrag Marković. Govoreći o odnosima Srbije i Rusije, on je izneo stav da se rat u Ukrajini neće širiti van njenih granica, ali se neće ni brzo završiti.

- Bilo bi glupo da Rusija sada stane jer ništa nije uradila. Mora da izdrži makar do zime da bi energentima mogla da kinji Evropu. Dovedeni su u situaciju da se sada bore za opstanak Rusije, kao velike sile. Neverovatno je kakav je to autogol, strašno mi je žao Rusije zbog toga pošto je ona ipak neka vrsta našeg zaštitnika i naš jedini bezrezervni saveznik u Evropi - rekao je Marković.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading