CEO SVET ZAJMI, A MI VRAĆAMO! ČUDO NEVIĐENO: Srbija postigla neverovatan finansijski uspeh!

Autor:

Vesti

08.05.2022

07:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stopa javnog duga zadržana na 52,4 odsto, a inflacija znatno niža nego u zemljama ekonomski razvijenijim od naše, rekao predsednik Vučić.

CEO SVET ZAJMI, A MI VRAĆAMO! ČUDO NEVIĐENO: Srbija postigla neverovatan finansijski uspeh!

Foto: ST/Dragan Kadić

Prodavnica

Srbija je pokazala da je najjača u najtežim trenucima. I dok se ceo svet grčevito bori sa svetskom krizom, inflacija i stopa javnog duga rastu u skoro svim zemljama, naša država uspela je nemoguće: da ostane neto pozitivna i stopu javnog duga održi na 52,4 odsto.

O ovome je tokom obraćanja govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je kriza svuda, a da se naša zemlja grčevito bori, posebno naglašavajući da zbog toga što nismo uveli sankcije Rusiji plaćamo visoku cenu.

- Mi ne možemo da zanavljamo kredite. Uspeli smo da se nekoliko milijardi manje zadužimo od onoga što smo se već prethodno zadužili. Tačnije, 187 milijardi smo vratili, 181 milijardu smo uzeli, dakle, ostali smo neto pozitivni. Stopa javnog duga danas je 52,4 odsto, što je izvanredno imajući u vidu činjenicu da je ta stopa u vreme kada sam postao predsednik vlade iznosila 78,4 odsto - rekao je šef države.

DRŽAVA RAZUMELA MERE

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Vučić

On je dodao da je stanje naših javnih finansija veoma dobro i da su za to zaslužni naši građani, koji su razumeli sve mere koje je država morala da preduzme 2014.

- Novac je poskupeo, javni dug raste. Referentne kamatne stope svuda skaču, u Britaniji se već najavljuje recesija zbog sukoba u Ukrajini, FED podiže referentne kamatne stope. Nama je inflacija bila 9,1 posto u martu, u aprilu očekujem da bude 9,5, zato se i borimo sa cenama nafte i svega drugog. Davali smo novac kao pomoć građanima i to je povećalo nivo novčane mase u ukupnoj potrošnji, te i mi jednim delom, makar 1,5 odsto snosimo odgovornost, a ostalo je sve, nažalost, uvezena inflacija - istakao je predsednik i dodao da je u baltičkim zemljama inflacija od 13 od 19 posto, što je presedan s obzirom na to da su te zemlje mnogo razvijenije od nas.

Šef države je poručio da ne želi da ostavlja dugovanja budućim generacijama, a za našu solidnu finansijsku situaciju, kako kaže, zaslužna je finansijska disciplina.

- Dok imam uticaj na politiku, koristiću instrumente da nikada ne pređemo 60 posto stopu javnog duga. Lako je nama danas da smanjimo inflaciju i da kažemo nema problema, ali u tom slučaju imaćemo neuporedivo višu stopu javnog duga. Neću da ulazim u projekte "smanji na sve" da bih se dodvorio narodu na šest meseci. Našu politiku držimo i dalje, ali samo zahvaljujući finansijskoj disciplini - poručio je predsednik.

Vučić je istakao da je nivo novih investicija u našoj zemlji u prva četiri meseca 744,7 miliona evra.

- Svuda su dramatično smanjene investicije, u celoj Evropi, svetu, a ovo što mi imamo jeste dobar nivo i pored rata u Ukrajini - istakao je on i dodao da su najveći investitori kod nas Nemci i Kinezi.

STRATEŠKO PROMIŠLJANJE

Republika

Foto: Tanjug

Dejan Miletić

Kako je za Srpski telegraf istakao politički analitičar Dejan Miletić, to što se Srbija nalazi u relativno dobroj finansijskoj situaciji jeste pravo čudo ako se u obzir uzme svetska kriza, koja je zahvatila gotovo sve zemlje.

- Radi se o jednom strateškom promišljanju naše ekonomske politike, ali i, generalno, politike, kao i međunarodne politike. S druge strane, postoji finansijski odnos prema resursima naše države gde se zaista vodi računa da se ne troši više nego što se zarađuje. Imamo neprestani rast, ali da ne ugrožavamo naš BDP, odnosno javni dug, koji je nešto iznad 50 posto. Održati ovakav nivo potrošnje, s jedne strane, a s druge, ne prezadužiti se i nastaviti s izgradnjom i kojekakvim projektima pravo je čudo - ocenjuje naš sagovornik.

Miletić ističe da je i činjenica da predsednik Vučić, pored politike, odlično poznaje i ekonomiju, zapravo zaslužna za ovakve rezultate.

- On na taj način uspeva da da impuls svim institucijama države da se s pažnjom odnose sa svim resursima i na pravi način da reaguju na krize, kojih je sve više. Takođe i odlično poznavanje finansijskog sektora, od ministra finansija Siniše Malog, u velikoj meri doprinelo je da Srbija danas ima ovakve rezultate - zaključuje Miletić.

Cena nafte podiže i sve ostalo

Vučić je istakao da su neke stvari sigurno poskupele, ali ne i one ključne koje čuvaju socijalni mir.

- Mi imamo opravdan zahtev unije pekara, oni su tražili više, a zaista su korektni ljudi, oni gube pare. Zarađuju na kiflama, pogačicama, ali gube novac na hlebu sava, koji je 46 dinara. Rekli smo im da ćemo u nekom trenutku dozvoliti na 49 dinara, ali još nismo dozvolili. Nije neka razlika, ali će, verujem, prihvatiti. Borimo se da sve što možemo zadržimo. Podizanje cene nafte diže cenu svih ostalih proizvoda. Na nama je da se borimo da držimo pod kontrolom inflaciju na svaki mogući način, ali ne da urušavamo naš fiskalni sistem. Oko 720.000 naših ljudi je za vreme prvomajskih praznika boravilo u inostranstvu, što je rekordan broj kada je reč o izlasku naših građana van zemlje za praznike, pa su mogli da vide kako su cene svuda skočile - rekao je predsednik.

Kritičari ne vide jeftinu struju

Dežurnim kritičarima koji govore samo o tome šta nije dobro i šta je poskupelo predsednik Vučić je poručio sledeće:

- Zašto ne pišete da su struja, hleb i ulje u Srbiji najjeftiniji u Evropi? Što ne pišete o tome? Ne, nego samo da nešto ne valja da bi se uništila država, koja je obezbedila sve namirnice, zbog čega se posebno zahvaljujem Ministarstvu finansija i ljudima iz robnih rezervi.

Mali: Naša ekonomija potpuno stabilna

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Siniša Mali

Ministar finansija Siniša Mali kaže da je srpska ekonomija u potpunosti stabilna i da su svi makroekonomski pokazatelji dobri. Odgovarajući na saopštenje Dušana Nikezića iz Đilasove Stranke slobode i pravde, on je rekao da je fiskalni rezultat o kojem on govori bolji od planirane dinamike i to pored toga što smo se odrekli 20 odsto akcize na gorivo.

- Takođe, ako se pogleda rast BDP u prvom kvartalu, najnovija fleš procena je da će iznositi 4,3 odsto iako je prvobitno bilo planirano 3,9 - rekao je Mali.

On je dodao da na računu budžeta danas ima višestruko više novca nego u vreme dok su državom rukovodili Dušan Nikezić i njegov gazda Dragan Đilas.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
Laki

08.05.2022 13:18

Zdrava ekonomija je stub razvoja svake zemlje. Dok se u mnogo ekonomskim jačim zemljama najavljuje recesija, gde inflacija konstantno raste Srbija odlično kontroliše javni dug na nešto više od 50 odsto. Sve ovo nam omogućuje, da nastavimo sa novim investicijama.

Mina

08.05.2022 14:19

Svedoci smo da je ekonomija Srbije mnogo bolja , zdravija ,svesni smo da će njen oporavak biti dug, ali važno je da ona permanentno jača, i pruža podršku različitim vidovima pomoći svojim građanima!

Sandra

08.05.2022 14:54

Odgovorna ekonomska strategija koju vodi predsednik Vučić sa svojim timom daje rezultate.

Olja

08.05.2022 15:36

Rezultat domacinski vodjene politike i odgovornog postupanja.