VUČIĆ RAZGOVARAO SA PREDSEDNIKOM IRANA: Prihvaćen važan dogovor o dugoročnom snabdevanju

Autor:

Vesti

02.05.2022

17:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Raisi je pozvao predsednika Vučića da dođe u posetu Iranu, što je predsednik Vučić sa zadovoljstvom prihvatio

VUČIĆ RAZGOVARAO SA PREDSEDNIKOM IRANA: Prihvaćen važan dogovor o dugoročnom snabdevanju

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovorao je danas telefonom sa predsednikom Islamske Republike Iran Ebrahimom Raisijem, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i razvoju ekonomske saradnje, naročito u oblasti poljoprivrede i trgovine, kao i u onim domenima u kojima za to postoje realne mogućnosti i obostrani interes.

U tom kontekstu, predsednik je izdvojio oblasti sa velikim i nedovoljno iskorišćenim mogućnostima za saradnju, kao što su poljoprivreda i prehrambena industrija, ali i građevinarstvo, rudarstvo i energetika.

Predsednik Vučić je uputio molbu iranskom predsedniku za dogovor o dugoročnom snabdevanju Republike Srbije azotnim đubrivom, što će obezbediti stabilnost za našu poljoprivredu u pogledu jednog od najvažnijih elemenata za dalji razvoj ove privredne grane, što je predsednik Irana prihvatio. Dogovoreno je da će se razgovori i konačni dogovor na ovu temu nadalje odvijati na ekspertskom nivou.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ebrahim Raisi

Sagovornici su kao neke od ključnih dodatnih tačaka moguće saradnje istakli trgovinu proizvodima poput kukuruza i drugih žitarica, te goveđeg i junećeg mesa, ali i plasman srpskog semena i semenskog materijala, dok se razgovaralo i o potencijalima u pogledu zajedničkih investicija u oblasti proizvodnje mehanizacije i stočne hrane.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija izuzetno ceni principijelan stav Irana o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Кosova, kao i podršku po ovom pitanju.

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Aleksandar Vučić

Predsednik Raisi je još jednom potvrdio čvrsto opredeljenje Irana da nastavi da razvija svestrane odnose sa Srbijom i zahvalio predsedniku Vučiću za lično angažovanje na razvoju sveukupne saradnje.

Dvojica državnika su razgovarali i o aktuelnim zbivanjima na svetskoj političkoj sceni.

Predsednik Raisi je pozvao predsednika Vučića da dođe u posetu Iranu, što je predsednik Vučić sa zadovoljstvom prihvatio, prenosi Objektiv.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (7)

Loading
Zeljko

02.05.2022 17:54

Hvala Iranu što ne prizaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, to je lažna država.

Kaca

02.05.2022 18:20

Vucic je spoljnu politiku Srbije podigao na najvisi nivo gde je uspostavio dobre ekonomske i prijateljske odnose sa zemljama Evrope i celog sveta. On je jako cenjen i postovan drzavnik i to je Srbiji otvorilo mnoga vrata razlicitih zemalja ukljucujuci i Iran. Sa druge strane Srbija jako ceni nepriznavanje Kosova od strane Irana i to je dodatni stimulans za unapredjenje odnosa dveju zemalja. Takodje, Srbija je zemlja sa ogromnim potencijalom za poljoprivredu i saradnja i nabavka azotnog djubriva ce unaprediti ekonomiju i Irana i Srbije.

Zečica

02.05.2022 19:39

Nadamo se da je razgovor protekao u dobroj i prijateljskoj atmosferi

Zečica

02.05.2022 19:40

Imajuci u vidu velike potencijale Srbije i Irana u razlicitim oblastima, verujemo da ce oni biti iskorisceni na obostrano zadovoljstvo.