Mali: Država u Air Srbiji od danas vlasnik 82 odsto udela

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

30.12.2020

16:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Završena dokapitalizacija našeg avio prevoznika.

RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ
Siniša Mali

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je danas završen proces dokapitalizacije nacionalne avio-kompanije Er Srbija čime je promenjena vlasnička struktura, tako da će Etihad biti 18 odsto vlasnik Er Srbije, a preostalih 82 odsto država Srbija.

Mali ističe da će novac koji je uplaćen za dokapitalizaciju biti iskorišćen za saniranje gubitaka koje je Er Srbija imala tokom pandemije, ali i za vraćanje pojedinih dugova koje ta kompanija ima prema bankama.

- Na pravi način smo time stabilizovali našu avio-kompaniju, kao i njen bilans stanja, ojačali smo učešće države u njoj i vratili neke kredite i dugove koje je napravila zbog korone - rekao je Mali.

Dodaje da je država u protekla dva meseca veoma pažljivo, strpljivo i posvećeno radila na programu restrukturiranja i na procesu, kako je naveo, državne pomoći avio-kompaniji, koja je, podseća Mali, dozvoljena evropskim zemljama od Evropske komisije kako bi te kompanije ublažile negativne posledice pandemije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Cela EU je to dozvolila. Lufthanzi je Nemačka pomogla sa devet milijardi evra, Er Fransu je Francuska pomogla sa šest milijardi evra, tako smo i mi pomogli našoj nacionalnoj kompaniji i potpuno je stabilizovali - ističe Mali.

Ukazuje da Crna Gora nije imala način da pomogne svojoj avio-kompaniji Montenegro erlajns, upravo zbog toga što se, kaže, nisu pridržavali definisanih pravila EK o državnoj pomoći.

Ne samo što Er Srbija bez problema ulazi u 2021. godinu, već, dodaje Mali, razmišlja se i korak dalje - kako da se iskoristi prazan prostor na linijama iz Tivta i Podgorice, kako bi naša kompanija zaradila još novca i maksimizirala linije.

 

Ističe da je Er Srbija od nacionalnog intresa i podsetio da je ta kompanija tokom pandemije dovezla medicinsku opremu, respiratore, lekove, ali i naše građane sa brojnih svetskih destinacija gde su se u tom momentu zatekli.

Mali je naglasio i da je prošle nedelje usvojen plan restrukturiranja tog preduzeća.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ela

30.12.2020 20:25

Srecnooooo!