SAZNAJTE ZAŠTO JE SMEDEREVSKA TVRĐAVA KANDIDAT ZA SVETSKU KULTURNU BAŠTINU UNESKA!

Autor:

Vesti

05.04.2024

18:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prezentacija nominacionog procesa za tvrđavu održaće se 11.aprila.

SAZNAJTE ZAŠTO JE SMEDEREVSKA TVRĐAVA KANDIDAT ZA SVETSKU KULTURNU BAŠTINU UNESKA!

Foto: Shutterstock

U Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, 11. aprila s početkom u 19 sati, održaće se prezentacija nominacionog procesa pod nazivom "Smederevska tvrđava od prestonog grada do svetske baštine". Ovaj događaj je organizovan u saradnji Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd i Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

Proces nominacije

Autori izrade nominacionog dosijea iz više institucija kulture iz Beograda i Smedereva će predstaviti radnu verziju nominacionog dosijea za Smederevsku tvrđavu. Ovaj korak predstavlja značajan momenat u procesu, jer izradom nominacionog dosijea i druge prateće dokumentacije pokreće se procedura upisa na prestižnu Uneskovu Listu svetske baštine.

Smederevska tvrđava, spomenik kulture od izuzetnog značaja, nalazi se na preliminarnoj listi UNESKO još od 2010. godine. Njeni arhitektonski i istorijski elementi svedoče o bogatoj prošlosti grada i čine je jedinstvenim mestom od velikog kulturnog značaja.

Relevantnost Smederevske tvrđave

Smederevska tvrđava se ističe svojom monumentalnom arhitekturom koja datira iz srednjeg veka. Ovaj utvrđeni kompleks, koji se prostire na preko deset hektara, predstavlja jedno od najvećih i najočuvanijih srednjovekovnih utvrđenja u Srbiji. Takođe, njena uloga kao prestonog grada u srednjovekovnoj Srbiji dodatno naglašava njen značaj.

Podrška lokalne zajednice

Ovaj proces nominacije za Uneskovu Listu svetske baštine takođe uključuje podršku lokalne zajednice, stručnjaka, kulturnih institucija i svih zainteresovanih aktera. Njihova angažovanost i posvećenost očuvanju kulturne baštine doprinose sveobuhvatnom pristupu zaštiti i valorizaciji Smederevske tvrđave.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading