VELIKA POMOĆ ZA PORODICE NESTALIH NA PROSTORU BIVŠE SFRJ! Kreirana nova aplikacija!

Autor:

Vesti

19.03.2024

19:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako ističu predstavnici Komisije za nestala lica Vlade Srbije, NNDMS je osmišljen kao pomoćnik u rešavanju pitanja nestalih za sve učesnike u procesu, ne samo za antropologe i forenzičke patologe.

VELIKA POMOĆ ZA PORODICE NESTALIH NA PROSTORU BIVŠE SFRJ! Kreirana nova aplikacija!

Foto: Youtube/true 112c

Aplikacija NNDMS predstavlja revolucionarni alat u potrazi za nestalim osobama na prostoru bivše Jugoslavije. Ova inovativna platforma pruža neophodnu podršku u rešavanju slučajeva nestalih, omogućavajući efikasno upravljanje podacima o neidentifikovanim slučajevima koji se nalaze u mrtvačnicama širom regiona.

Kako ističu predstavnici Komisije za nestala lica Vlade Srbije, NNDMS je osmišljen kao pomoćnik u rešavanju pitanja nestalih za sve učesnike u procesu, ne samo za antropologe i forenzičke patologe. Aplikacija je posebno usmerena na čuvanje ključnih informacija koje se odnose na lokaciju ekshumacije, mesto gde su pohranjeni posmrtni ostaci, status analize DNK metodom, kao i narativni deo o preduzetim radnjama u cilju rešavanja predmeta.

Dr Ljiljana Krstić, načelnica Odeljenja za nestala lica Komisije, ističe da NNDMS omogućava dodeljivanje statusa slučajevima i podslučajevima, što omogućava efikasno grupisanje na osnovu koraka potrebnih za rešavanje. Važno je napomenuti da je aplikacija namenjena isključivo zaposlenima u institucijama nadležnim za traženje nestalih, a pre korišćenja, neophodno je uneti korisničko ime i lozinku koje dodeljuje Međunarodna komisija za nestala lica.

- Aplikacija je namenjena čuvanju podataka značajnih za rešavanje slučaja, a koji se odnose na informacije o lokaciji ekshumacije, mestu gde su pohranjeni posmrtni ostaci, o statusu analize DNK metodom, kao i o narativnom delu o preduzetim radnjama u cilju rešavanja predmeta. NNDMS omogućava dodeljivanje statusa slučajevima i podslučajevima, kako bi se grupisali na osnovu sledećih koraka koje je potrebno preduzeti u cilju rešavanja - objašnjava dr Ljiljana Krstić, načelnika Odeljenja za nestala lica Komisije za Novosti.


Jedna od prednosti NNDMS-a je mogućnost filtriranja slučajeva korišćenjem različitih parametara, poput nadležne institucije, osarijuma ili mrtvačnice gde su pohranjeni, kao i lokacije sa koje su ekshumirani. Takođe, korisnici mogu dodavati priloge poput fotografija sa ekshumacije, slika pronađenih ličnih predmeta i odeće, što dodatno obogaćuje bazu podataka i olakšava proces identifikacije.

Ova inovativna aplikacija predstavlja korak napred u procesu pronalaženja nestalih osoba, pružajući dragocenu podršku u rešavanju ovog pitanja od suštinskog značaja za porodice nestalih i društvo u celini.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading