NOVA POMOĆ DRŽAVE! Ova grupa građana dobija 10 odsto veće plate!

Autor:

Vesti

06.03.2024

11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka je naglasila važnost paralelne brige o finansijskim aspektima poslovanja i o dobrobiti rudara.

NOVA POMOĆ DRŽAVE! Ova grupa građana dobija 10 odsto veće plate!

Foto: shutterstock

Danas su u Vladi Srbije, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, zajedno s predstavnicima reprezentativnih sindikata i direktorom JP PEU „Resavica“, potpisali izmene u kolektivnom ugovoru predviđene za ovo preduzeće, koje rudarima obezbeđuju povećanje plata za 10 procenata.

- Rudari „Resavice“ obavljaju jednako težak posao kao i rudari koji rade u drugim preduzećima koja su već dobili povećanje zarada. Na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uspeli smo da to obezbedimo da i rudari i drugi zaposleni u „Resavici“ dobiju povećanje plata od 10 odsto, a kroz pregovore sa poslovodstvom i sindikatima uspeli smo da pronađemo model da povećanje bude iz planiranih sopstvenih prihoda Resavice, bez povećanja subvencija - rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je naglasila važnost paralelne brige o finansijskim aspektima poslovanja i o dobrobiti rudara. "Svima nam je jasno da je rad u rudniku izuzetno težak i izazovan, te je pružanje podrške onima koji obavljaju jedan od najzahtevnijih poslova od ključnog značaja za razvoj i napredak. Rudnici Resavice igraju ključnu ulogu u svojim lokalnim zajednicama kao jedni od glavnih poslodavaca u Sjenici, Despotovcu, Sokobanji i druge, doprinoseći značajno lokalnoj ekonomiji, što čini njihovo stabilno funkcionisanje posebno bitnim", istakla je ministarka.

Dodala je da je održivo poslovanje Resavice, zajedno sa povećanjem produktivnosti, modernizacijom i poboljšanjem bezbednosti rudara, zajednički cilj Vlade, kompanije i njenih zaposlenih.

- Država godinama izdvaja ogromna sredstva, prošle godine je već jednom pronašla način za povećanje plata rudarima, ali nastavićemo da radimo zajedno i na drugim pitanjima, jer je unapređenje poslovanja i produktivnosti najvažniji preduslov kako bi preduzeće funkcionisalo stabilnije. Pre isteka postojećeg kolektivnog ugovora treba da bude završena i nova sistematizacija preduzeća koja će doprineti povećanju efikasnosti i mogućim uštedama - rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je navela da bezbednost i zaštita zdravlja na radu ostaju glavni prioritet JPPEU Resavica kako bi se rizici kojima su izloženi zaposleni maksimalno minimizirali.

(Blic)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading