POTRAGA IDALJE U TOKU: Prošlo je pet meseci od tunela iznenađenja! Srpski osumnjičenici pobegli posle pljačke suda u Crnoj Gori! (FOTO)

Autor: M.B.

Hronika

27.02.2024

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tragaju za osumnjičenima za spektakularnu pljačku depoa Višeg suda u Podgorici.

POTRAGA IDALJE U TOKU: Prošlo je pet meseci od tunela iznenađenja! Srpski osumnjičenici pobegli posle pljačke suda u Crnoj Gori! (FOTO)

Foto: Vlada Crne Gore

Crnogorska policija i Interpol i dalje aktivno tragaju za srpskim državljanima Veljkom Markovićem (32), njegovim stricem Milanom Markovićem (53) iz Loznice i Dejanom Jovanovićem (30) zbog sumnje da su učestvovali u pljački depoa Višeg suda u Podgorici.

Spektakularna pljačka

Pljačka se dogodila 11. septembra 2023. kada je službenica Višeg suda otkrila da postoji rupa u zidu depoa gde se čuva dokazni materijal protiv osumnjičenih lica. Uviđaj je otkrio da je iskopan tunel dug 30 metara koji vodi od depoa do stana u Njegoševoj ulici, preko puta suda.

Nedostajući dokazi


Nakon pljačke utvrđeno je da nedostaju pisani dokazni materijal, droga i oružje, ali tačan spisak nedostajućeg materijala još uvek nije objavljen javnosti.

Međunarodna potraga

Crnogorska policija i Interpol sprovode intenzivnu istragu i pretragu kako bi pronašli osumnjičene i doveli ih pred lice pravde. Ova spektakularna pljačka privukla je pažnju medija i javnosti širom regiona.

Veljko Marković (32), Milan Marković (53) iz Loznice i Dejan Jovanović (30) su osumnjičeni za učešće u ovoj pljački. Detalji o njihovoj prošlosti i eventualnim motivima za ovaj zločin još uvek nisu javno objavljeni. Međutim, njihovo bekstvo i dalje traje, što dodatno intrigira javnost.

- Istražitelji i dalje tragaju za osumnjičenima za koje se sumnja da su kopali tunel dug 30 metara, od juna do septembra, tačnije do 10. septembra kada su uz pomoć navodnog pripadnika kavačkog klana uspeli da uklone sve tragove i alat koji je korišćen za kopanje tunela bace u Moraču - navodi sagovornik i dodaje da su se osumnjičeni Srbi nakon toga razbežali:

Osnovno javno tužilaštvo u Podgorici vodi istragu o navodnom nalogu Slobodana Kašćelana, jednog od vođa "kavačkog klana", da se formira ekipa koja će iskopati tunel i ukrasti poverljive dokaze. Ova optužba je izazvala veliku pažnju javnosti i ostavila trag sumnje u sposobnost državnih institucija da se izbore sa organizovanim kriminalom.

Sumnje i istraga

Navodni plan o iskopavanju tunela i krađi dokumenata budi sumnju u duboko ukorenjenu korupciju i upletenost kriminalnih struktura u sam vrh državnih institucija. Istraga koja se vodi o ovom slučaju otkriva detalje o načinu rada "kavačkog klana" i njihovim pokušajima da izbegnu pravdu.

- Srbi su u junu došli u Podgoricu i tada ih je navodni "kavčanin" Predrag Mirotić uz detaljnu logistiku smestio u podgoričko naselje Zabjelo, gde im je prethodno nabavio boravišne dozvole da se slobodno kreću. Takođe, kako je utvrđeno, Mirotić je nabavio alat za kopanje i svakodnevno vozio Srbe "na posao" - podseća izvor i dodaje da je Katarina Baćović, čija je majka službenica u Višem sudu na lažno ime iznajmila stan iz kog je krenulo kopanje tunela.

Nakon završenog posla, Mirotić je prevezao osumnjičene Srbe do reke Morače gde su se rešili alata korišćenog u poduhvatu, a zatim ih vratio u smeštaj. Odlazak osumnjičenih iz Podgorice se odigrao brzo, a svako je krenuo svojim putem.


Sutradan je otkriven tunel koji je izazvao značajnu pažnju javnosti u Crnoj Gori. Tokom istrage, četvoro osumnjičenih je uhapšeno, ali su svi pušteni iz spuškog zatvora 12. januara. Interesantno je da do danas nije objavljeno za koja konkretna krivična dela se terete osumnjičeni, iako se sumnja da su na neki način pomogli Srbima u kopanju tunela.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading