NOVA ODLUKA PIO FONDA - Uvećavaju se naknade za pokrivanje troškova sahrane, EVO koliko će sada iznositi!

Autor:

Vesti

11.01.2024

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahtev za isplatu naknade podnosi se Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje putem obrasca.

NOVA ODLUKA PIO FONDA - Uvećavaju se naknade za pokrivanje troškova sahrane, EVO koliko će sada iznositi!

Foto: shutterstock

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) objavio je da će u 2024. godini iznos naknade za pokrivanje troškova sahrane preminulih penzionera biti 68.863 dinara.

Ovo pravo na refundaciju troškova sahrane odnosi se na sve koji su imali troškove sahranivanja penzionera, bez obzira na kategoriju penzionera. Svima koji su snosili ove troškove PIO fond će refundirati navedeni iznos.

Zahtev za isplatu naknade podnosi se Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje putem obrasca, uz koji treba priložiti potrebnu dokumentaciju, koji možete pronaći OVDE.

Podsećanja radi, u prethodnoj 2023. godini naknada za sve kategorije penzionera, zaposlene, poljoprivrednike i penzionere iz samostalnih delatnosti, bila je manja za oko 12.000 dinara i iznosila je 56.858 dinara.

Naknada za pomoć i negu drugog lica

Pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica ima osiguranik i korisnik penzije kome je zbog prirode i težine povrede ili bolesti neophodna pomoć i nega za obavljanje radnji radi zadovoljavanja osnovnih životnih potreba. Po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, pravo, praktično, imaju samo nepokretni, slepi i oni koji bez tuđe pomoći ne mogu da se hrane, oblače, niti kreću po kući, kao i oni koji su na dijalizi.

Kada organ veštačenja Fonda proceni da zdravstveno stanje može da se poboljša, zakazuje se kontrolni pregled. Korisniku koji se bez opravdanih razloga ne odazove na zakazani kontrolni pregled, isplata ove naknade se obustavlja.

Naknada za pomoć i negu drugog lica iznosi 29.911,21 dinara, a prima je oko 80.000 korisnika. Ova isplata nije uslovljena visinom drugih primanja.

Novčana naknada za pomoć i negu drugog lica određuje se u visini iznosa usklađene novčane naknade za pomoć i negu drugog lica zatečenih korisnika u Fondu zaposlenih na dan 10. april 2003. godine, usklađuje se na isti način kao i penzije i nije uslovljena visinom drugih primanja.

Zahtev za ostvarivanje prava na ovu naknadu, sa detaljima o potrebnoj dokumentaciji, može se naći u meniju Obrasci na sajtu PIO fonda.

Naknadu možete primati na tekući račun, na račun ustanove u kojoj  ste  smešteni, na devizni račun u skladu sa sporazumom o socijalnom osiguranju (ako imate prebivalište van teritorije Republike Srbije) i preko ovlašćenog lica.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading