SJAJNE VESTI ZA PENZIONERE! Evo kakve pogodnosti mogu da očekuju od PRVOG JANUARA, obezbeđen i novac!

Autor: D.B.

Vesti

22.12.2023

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Važna izmena u pravilniku odnosi se i na troškove za pratioca kada je u pitanju odlazak na besplatnu rehabilitaciju korisnika penzije.

SJAJNE VESTI ZA PENZIONERE! Evo kakve pogodnosti mogu da očekuju od PRVOG JANUARA, obezbeđen i novac!

Foto: Shutterstock

Penzioneri u Srbiji od Nove godine mogu da računaju na još jednu privilegiju iz kase PIO fonda. Naime, Upravni odbor Republičkog fonda PIO doneo je izmene i dopune Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija, a ključnu novinu predstavlja uvođenje još jednog vida društvenog standarda.

Kako je istakla Bojana Popović, direktorka Sektora za finansijske poslove u Direkciji Fonda sada će veći broj korisnika koji nisu sposobni da rehabilitaciju koriste samostalno, već im je neophodna pratnja druge osobe, odnosno staraoca.


- Važna izmena u pravilniku odnosi se i na troškove za pratioca kada je u pitanju odlazak na besplatnu rehabilitaciju korisnika penzije. Do sada je Fond finansirao troškove pratioca slepe osobe i pratioca deteta koje je ostvarilo pravo na porodičnu penziju, a nesposobno je za samostalan život i rad, u trajanju do 10 dana u toku kalendarske godine, u određenoj ustanovi, kao i putne troškove u visini cene autobuske, odnosno vozne karte II razreda. Novi Pravilnik predviđa da Fond snosi troškove pratioca korisnika koji je ostvario pravo na pomoć i negu drugog lica.

PAKETI POMOĆI

Posebnom instrukcijom biće regulisan sadržaj i vrednost paketa solidarne pomoći, odnosno da će paketi ubuduće biti standardizovani po pitanju vrste proizvoda koje sadrže, kao i po pitanju vrednosti svakog pojedinačnog paketa. Na ovaj način podela pomoći biće ravnopravnija i veći broj korisnika koji su najugroženiji biće u mogućnosti da ga dobiju.

Kako je navela Bojana Popovićovaj posle pregovora reprezentativnih udruženji penzionera sa Vladom Srbije i Ministarstvom finansija, održani su i sastanci sa Fondom i došlo se do rešenja da je ovo najbolji način da se poboljša sam položaj korisnika, a i otvoriće se i neke nove mogućnosti za udruženja penzionera. To se pre svega odnosi na razvoj socijalnog dijaloga i međunarodne aktivnosti.

Kako se navodi u Pravilniku, socijalni dijalog se ostvaruje kroz organizovanje tribina, okruglih stolova i savetovanja u zemlji, dok međunarodne aktivnosti obuhvataju učešće na međunarodnim konferencijama u inostranstvu koja organizuju udruženja koja predstavljaju penzionere i stariju populaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading