KAKO DA ONLAJN PROVERITE RADNI STAŽ? Detaljno objašnjenje, korak po korak - samo sledite uputstva!

Autor:

Vesti

30.12.2023

08:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas ističe rok za odlzak u penziju po starim uslovima, novi kreću već 1. januara.

KAKO DA ONLAJN PROVERITE RADNI STAŽ? Detaljno objašnjenje, korak po korak - samo sledite uputstva!

Foto: Shutterstock

Prosečna penzija u Srbiji danas je oko 37.000 dinara

Granica za odlazak u starosnu penziju kod žena od Nove godine pomera se za dva meseca, tako da je uslov za žene u 2024. godini 63 godine i 8 meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Кod muškaraca i dalje važe isti uslovi – 65 godina života i najmanje 15 osiguranja.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje omogućio je građanima da brzo i lako dođu do podataka jer se evidencija vrši elektronski.

Provera radnog staža preko interneta obavlja se u nekoliko koraka:

  • Prvo, potrebno je popuniti "Zahtev za izdavanje šifre za pristup podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje". Ako nemate mogućnost da to učinite kod kuće, možete popuniti zahtev direktno u filijali Fonda PIO.
  • Zatim, sa važećom ličnom kartom posetite najbližu filijalu ili službu Republičkog fonda. Filijale su otvorene svakog radnog dana od 8 do 15 sati. Ako ste zahtev već ispunili, samo ga predajte; ako niste, recite da želite da elektronski proverite staž i da vam je potrebna šifra. Službenici će vam dati obrazac da popunite i nakon toga će vam predati kovertu sa PIN kodom.
  • Nakon što dobijete PIN kod, posetite elektronski servis za građane RFPiO, gde je potrebno uneti vaš JMBG, dobijeni PIN i verifikacioni kod koji se prikazuje na stranici. Kliknite na "Prijava" da pristupite svojim podacima. Usled je dostupna svima besplatno i može se koristiti neograničeno.
  • Na sledećoj stranici, kliknite na opciju "Izveštaj o podacima iz matične evidencije" da biste dobili pregled svog radnog staža.
  • U slučaju da podaci nisu tačni ili su nepotpuni, obratite se poslodavcu da ispravi nedostatke ili promene putem odgovarajućih prijava upućenih Fondu. Ako to ne učinite, Fond će prilikom ostvarivanja prava na penziju sam inicirati dopunu ili ispravku podataka.

    BONUS VIDEO

    Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    Komentari (0)

    Loading