KO ŽELI U PENZIJU PO STARIM USLOVIMA, IMA "FORE" JOŠ DANAS I SUTRA! Evo koji su uslovi od 1. januara!

Autor:

Vesti

29.12.2023

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Požurite u PIO fond!

KO ŽELI U PENZIJU PO STARIM USLOVIMA, IMA "FORE" JOŠ DANAS I SUTRA! Evo koji su uslovi od 1. januara!

Foto: shutterstock

Svima koji planiraju da odu u penziju prema uslovima koji važe za tekuću godinu preporučuje se da najkasnije do sutra, 30. decembra, predaju svoj zahtev za penzionisanje na šalterima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje ili da svoje zahteve podnesu elektronskim putem preko e-šaltera.

Takođe, postoji opcija slanja zahteva putem preporučene pošte do navedenog datuma. Ovo predstavlja poslednju priliku da se proveri koliko staža osiguranja imate zabeleženo kako bi se izbeglo izračunavanje penala na vašu penziju od strane PIO fonda zbog eventualnih nesporazuma u kalkulaciji.

Granica za odlazak u starosnu penziju kod žena od Nove godine pomera se za dva meseca, tako da je uslov za žene u 2024. godini 63 godine i 8 meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Кod muškaraca i dalje važe isti uslovi – 65 godina života i najmanje 15 osiguranja.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje omogućio je građanima da brzo i lako dođu do podataka jer se evidencija vrši elektronski.

Staž osiguranja je moguće proveriti u bilo kojoj filijali Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, bez obzira na mesto prebivališta. To se može učiniti ličnim odlaskom na šalter ili preko internet stranice fonda. Svaki građanin koji ima aktivan status socijalnog osiguranja i poseduje važeću ličnu kartu ima mogućnost da elektronskim putem proveri da li i u kojoj meri njegov poslodavac uplaćuje doprinose za penzijsko osiguranje.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading