MAJKAMA ĆE SE PRIZNAVATI STAŽ DOK SU BILE TRUDNE AKO SU BILE NEZAPOSLENE! Oglasio se PIO fond - ovo su svi detalji!

Autor:

Vesti

05.12.2023

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Majke koje žele da im se prizna staž moraju da podnesu zahtev PIO fondu.

MAJKAMA ĆE SE PRIZNAVATI STAŽ DOK SU BILE TRUDNE AKO SU BILE NEZAPOSLENE! Oglasio se PIO fond - ovo su svi detalji!

Foto: Shuttestock

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) objavio je informaciju da će majke koje su bile trudne između 1. jula 1983. i 31. maja 1992. godine, a u tom periodu nisu bile zaposlene, imati pravo na priznavanje radnog staža. Za žene koje su rodile jedno ili više dece u navedenom periodu, a nisu bile u radnom odnosu, vreme provedeno u trudnoći i vreme porodiljskog odsustva, u skladu sa zakonom o radu, biće uključeno u radni staž kao vreme osiguranja.

Dužina porodiljskog odsustva utvrđuje se na osnovu zakona koji su bili na snazi u trenutku kada je porođaj obavljen.

Majke koje žele da im se prizna period trudnoće i porođaja kao radni staž, dok su bile van radnog odnosa, trebaju podneti zahtev odgovarajućoj filijali Penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO), u skladu sa svojim mestom prebivališta. Fond PIO takođe omogućava podnošenje zahteva elektronskim putem, preko opcije E-šalter na zvaničnom sajtu www.pio.rs, kako navode iz Fonda.

Zahtev se može popuniti na stranici OVDE.

Poseban staž

Prava na penziju iz PIO stiču se i ostvaruju na osnovu penzijskog staža koji obuhvata staž osiguranja i poseban staž.

Osnovni uslov da se neki period prizna u staž osiguranja jeste da su za taj period plaćeni doprinosi.

Za razliku od staža osiguranja, poseban staž za svoju osnovu nema zaposlenje ili samostalnu delatnost, već se utvrđuje licima koja su pojedine periode provela u oružanim akcijama, odnosno u zarobljeništvu, na lečenju ili rehabilitaciji u vezi sa tim akcijama, kao i ženama koje su rodile troje dece. Za ovaj staž se ne plaćaju doprinosi, objašnjava PIO Fond.

Za razliku od staža osiguranja, koji se utvrđuje na osnovu prijava registrovanih u matičnoj evidenciji, poseban staž se isključivo utvrđuje po zahtevu osiguranika, rešenjem.

Dakle, ukoliko osiguranik smatra da ispunjava uslove za utvrđivanje posebnog staža, neophodno je da Fondu podnese zahtev za utvrđivanje tog staža, uz koji će priložiti odgovarajuće dokaze.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading