VELIKI KAŠALJ, VISOKE TEMPERATURE U FEBRUARU, HRONIČNI BOLESNICI I METEOROPATE... Kako će Srbi preživeti ove PROMENE?! DONOSIMO SVE NEOPHODNE ODGOVORE (FOTO)

Autor:

Vesti

06.02.2024

14:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cela Srbija se ovih dana suočava sa dve vrste problema - velikim kašljem, koji je usled nedovoljne vakcinacije ponovo aktuelan u našoj zemlji, ali i naglom promenom vremena koja utiče na zdravlje hroničnih bolesnika.

VELIKI KAŠALJ, VISOKE TEMPERATURE U FEBRUARU, HRONIČNI BOLESNICI I METEOROPATE... Kako će Srbi preživeti ove PROMENE?! DONOSIMO SVE NEOPHODNE ODGOVORE (FOTO)

Foto: shutterstock

U Srbiji je ove, ali i prethodnih godina došlo do ozbljine promene klime, kada nas više ne može začuditi da je u februaru (što je slučaj ove godine) zabeleženo preko 20 stepeni, ali i da je tokom letnjih meseci, u nekim periodičnim intervalima izuzetno hladno. 

Kako stručnjaci kažu, takve stvari više nisu iznenađenje, te su najavili da nas u godinama pred nama, takve stvari tek očekuju, što će dovoditi do ekstremnog neslaganja kalendara i vremena. 

Republika

Foto: Shutterstock

kalendar

SRBIJOM "HARAJU" VIRUSI

Kako smo u zimskom periodu, pojava virusa takođe, nije ništa novo, međutim, ono što je ove godine mnoge iznenadilo i zateklo, jeste činjenica da Srbijom vlada tridemija. 

ŠTA JE TRIDEMIJA?

Tridemija ili miks tri virusa poslednjih nedelja vladaju regionom, pune ambulante i Domove zdravlja.

Reč je o gripu, kovidu 19 i respiratornom virusu.

Međutim, jedan od najopasnijih trenutno, jeste veliki kašalj, u narodu poznatiji kao "magareći kašalj" koji je u Srbiji bio iskorenjen već 15. godina, ali se, usled nedovoljnog vakcinisanja dece ponovo vratio u našu zemlju. 

VISOKE TEMPERATURE I VELIKI KAŠALJ

O tome, kako klimatske promene utiču na pacijente obolele od velikog kašlja, razgovarali smo sa pedijatrom Sašom Milićevićem, koji je istakao da ova vrsta virusa može dodatno da oteža kliničku sliku pacijenta. 

- Visoke temperature doprinose pogoršanju kliničke slike. Jer, na primer bebama... Em im je teško zbog virusa, em im je vrelo zbog viših temperatura. Isto je na žalost i za decu i za odrasle. Ako je recimo, temperatura prijatnija, ili je hladno, dosta im je lakše. Kod odojčadi može da dođe do dehidratacije, što je opasno. Njihova osetljivost je još veća kada je vrelo. Onda pored lekova za kašalj, moraju da piju i one za dehidrataciju, što je samo po sebi komplikacija - rekao je za Republiku Saša Milićević. 

Republika

Foto: Shutterstock, Printscreen

Saša Milićević

Podsetimo, ovaj kašalj najčešće napada bebe, i one su najugroženija grupa, međutim, nije retkost da se i stariji razbole od ovog virusa, ali su simptomi dosta blaži. 

Takođe, danas se za medije oglasila i Verica Jovanović sa Instituta "Doktor Milan Jovanović Batut" i istakla da je u Srbiji pet beba umrlo od posledica velikog kašlja, a da potiču iz porodica u kojima je bilo i starije dece koja nisu vakcinisana protiv pertusisa, i najverovatnije je da se tako izvršio prenos.

KAKO VELIKI KAŠALJ UTIČE NA STARIJE?

“Daleko najveći rizik je za odojčad. Kako dete izazi iz tog perioda, kasnije školski uzrast, adolescenti i odrasli imaju jako mali rizik da se bolest nepovoljno završi, ali rizik nešto raste kod najstarijih uzrasnih grupa, ali neuporedivo je manji nego kod odojčadi. Zato kažem da bi kriva imala oblik slova J”, objašnjava dr  Zoran Radovanović.

Republika

Foto: Profimedia

Kašalj

On objašnjava da kod odraslih ovo prolazi često i nedijagnostifikovano, tako da je broj registrovanih slučajeva velikog kašlja relativno mali, ali naglašava važnost vakcinacije odojčadi i male dece. Podvlači da najčešće ova bolest biva preneta od strane odraslih ukućana.

METEOROPATE I NAGLO OTOPLJENJE U FEBRUARU

Promenljivi vremenski uslovi naročito su opasni za sledeće grupe hronično obolelih:

za srčane bolesnike i osobe sa varirajućim krvnim pritiskom ( smeta im nagla promena temperature vazduha i vazdušnog pritiska, kao i dugi periodi sa visokom maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha);

cerebrovaskularne bolesnike (nagli prelaz iz toplog u hladno vreme);

kod osoba koje imaju osetljiv nervni sistem (usled češćih prolazaka atmosferskih frontova i pojačanog južnog i jugoistočnog vetra);

astmatičare (usled povećane vlage u vazduhu – pojava magle, padavina).

KAKO ZDRAVI REAGUJU NA PROMENE

Prema rečima stručnjaka, pored hroničnih bolesnika i kod zdravih osoba koje su osetljive na promenu vremena – meteoropata, moguća je pojava meteoropatskih reakcija u vidu:

glavobolje (uslovljene upravo naglom promenom temperature i njenim izraženim dnevnim hodom – velikom razlikom između minimalne i maksimalne dnevne 
temperature vazduha, prolaskom fronta i značajnom razlikom vazdušnih pritisaka, tj. naglog smenjivanja visokog i niskog vazdušnog pritiska, pojačanim hladnim vetrom),

razdražljivosti i promenljivog raspoloženja (usled prolaska frontalnog sistema, pojačanog južnog i jugoistočnog vetra),

bolova u mišićima (izraženi pred prolazak frontalnih sistema, naročito hladnog fronta, pri povećanoj vlagi u vazduhu),

umora – malaksalosti (pri toplom i vlažnom vremenu i pred promenu vremena, pri niskom vazdušnom pritisku);

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Na osnovu biometeorološke prognoze moguće je ispravno planirati aktivnosti narednih par dana.

– Ukoliko je preporuka bioprognostičara da određena grupa bolesnika navedenog dana izbegava velike psihičke ili fizičke napore, onda je potrebno napraviti takvu preraspodelu poslova da se oni planiraju za neki drugi dan kada će vremenska situacija za njih biti povoljnija. Time će se izbeći dodatni nepovoljan uticaj na njihove tegobe uzrokovane osnovnom bolešću. 

Foto: Shutterstock

Kašalj

 

Ukoliko se prognoziraju povoljne biometeorološke prilike za određenu grupu bolesnika, potrebno je da ove osobe za taj dan isplaniraju važnije i teže poslove, jer će im dodatni povoljan uticaj vremenske situacije omogućiti i lakše i brže obavljanje tih poslova.

VREMENSKA PROGNOZA, "ZEVS" I MOGUĆI PROBLEMI 

Narednih dana, kao što smo pisali na početku, prema prognozama meteorologa, očekuje nas neuobičajeno toplo vreme za februar. 

Temperatura će se popeti i do 21 stepen, što je čak 10 stepeni iznad proseka za ovo doba godine.

Republika

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

Toplo vreme

Afrički anticiklon "Zevs" igra ključnu ulogu u ovom scenariju. Prema rečima prof. dr Vladimira Đurđevića, narednih sedam dana donose nam priliv toplog vazduha iz Afrike zahvaljujući ovom meteorološkom sistemu.

Profesor Đurđević naglašava da je primena Pariskog klimatskog sporazuma od vitalnog značaja za sve zemlje sveta. Kako kaže, zagrevanje planete u budućnosti zavisi od nas samih, te je implementacija ovog sporazuma neophodna. Prošla godina je bila najtoplija globalno, a isto važi i za Srbiju. Postoji više od 50% šanse da 2024. godina bude najtoplija do sada. Stoga, svi treba da preduzmemo korake ka očuvanju planete i smanjenju klimatskih promena.

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading