TOPLOM VREMENSKOM TALASU DOLAZI KRAJ U FEBRUARU - Oglasio se meteorolog: Ovaj DATUM je ključan!

Autor:

Vesti

06.02.2024

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznato kada nas opet očekuje sneg i zahlađenje.

TOPLOM  VREMENSKOM TALASU DOLAZI KRAJ U FEBRUARU - Oglasio se meteorolog: Ovaj DATUM je  ključan!

Foto: shutterstock/


Današnje vremenske prognoze iznenađuju mnoge svojom toplinom u sred zime. Meteorolog Slobodan Sovilj objasnio je da je uzrok ovakvom vremenu topla vazdušna masa i uticaj azorskog anticiklona. Ova neobična situacija trajaće do kraja sedmice, sa maksimalnim temperaturama znatno iznad proseka za ovo doba godine.

Istorija rekorda

Ipak, iako nam se može činiti da je ovo najtoplije februarsko vreme ikada, Sovilj nas podseća da je u prošlosti bilo i toplijih dana u ovom periodu. Na primer, 25. februara 2008. godine u Loznici je zabeleženo neverovatnih 25,6 stepeni Celzijusa, dok je Beogradu rekord iz 1899. godine kada je dostigao 24,5 stepeni.

Kraj toplog talasa

Sredinom februara očekuje se kraj ovog toplog talasa, kada će doći do blagog zahlađenja. Topla vazdušna masa zadržaće se u našoj zemlji do 13. februara, nakon čega se očekuje prvo manje zahlađenje. Ovo zahlađenje može dovesti do snežnih padavina u višim planinskim predelima, dok će u nizijama i brdovitim oblastima temperature pasti na 5 do 10 stepeni, što je i dalje malo iznad proseka za ovo doba godine. Od 15. do 20. februara, sa daljim padom temperature, biće uslova za sneg i u nižim predelima uz prolazno, kratkotrajno formiranje manjeg snežnog pokrivača.

 

BONUS VIDEO:

https://www.youtube.com/redirect?event=video_description&redir_token=QUFFLUhqa3RjTTROUlBndlp0NEFqdTVmNDVMRTh1SDl6UXxBQ3Jtc0tuODhDRXdfQmxNLXZ5bEF5U3N3N09FcGlCd1JSSU9yWkZEZ1Y3WEhLd1drSEtzWk9YSWhKRzMxS2o0N3JsNEVka25td3g1WEd6bjZSRnp0WXVTTTB1VDdmdDk3MUpyWVF4cFhWV0lGYVBleTVzVHdqaw&q=https%3A%2F%2Fwww.republika.rs%2F

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading