OVU MOLITVU DANAS SVI VERNICI TREBA DA IZGOVORE: Saznajte tajnu veličanstvenog života Svetog Vasilija Velikog arhiepiskopa Kesarijskog

Autor: D.B.

Vesti

14.01.2024

15:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveti Vasilije Veliki je ostavio neizbrisiv trag u pravoslavnoj istoriji, a njegova posvećenost Bogu i ljubav prema bližnjima i danas služe kao primer vernicima širom sveta.

OVU MOLITVU DANAS SVI VERNICI TREBA DA IZGOVORE: Saznajte tajnu veličanstvenog života Svetog Vasilija Velikog arhiepiskopa Kesarijskog

Foto: Shutterstock

Sveti Vasilije Veliki, arhiepiskop Kesarijski, bio je veliki pobornik pravoslavlja, moralno čist i izuzetno revnosan, bogoslovski um, ustrojitelj i stub svete crkve. Njegova posvećenost Bogu i njegovi podvizi ostavili su dubok trag u istoriji pravoslavlja.

Molitva Svetom Vasiliju Velikom

U nastavku vam donosimo molitvu koju treba da izgovorite na ovaj praznik. Molitva Svetom Vasiliju Velikom odražava poštovanje i divljenje prema njegovoj veličini, podvizima i posvećenosti Bogu. Kroz reči ove molitve, vernici se obraćaju Svetom Vasiliju sa dubokim poštovanjem i traže njegovu blagodatnu pomoć u svojim molitvama.

Sveti Vasilije Veliki je ostavio neizbrisiv trag u pravoslavnoj istoriji, a njegova posvećenost Bogu i ljubav prema bližnjima i danas služe kao primer vernicima širom sveta. Njegova molitva se izgovara sa poštovanjem i verom u njegovu moć pred prestolom Božijim.

O, sveti oče Vasilije, odakle da počnemo da hvalimo tvoju veličinu i tvoje podvige, kojima si se upodobio Pastirenačelniku Hristu. Da li po visini i dubini Bogoslovskog uma koji si stekao, da li po uzdržanju i podvizima kojima si prevazilazio mnoge, da li po velikoj brigi za Crkvu koju si tako neustrašivo branio, da li po neizmernoj ljubavi prema Bogu i bližnjima kojom si izobilovao neizmerno. Jer u tvom ne tako dugom zemnom životu sve je bilo savršeno. Baš onako, kako je to i Gospod rekao: “Budite savršeni, kao što je savršen Otac vaš Nebeski”. I ti si, sveti Vasilije, sve te talante koje ti je Gospod podario, umnožio na stotine puta, pokazujući primerom da čovek može da se uzdigne u Nebeske visine, Božijom pomoći. Zato te je Gospod i nagradio vencem neuvenljivim i ovenčao slavom neiskazanom u Carstvu Nebeskom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading