NI NE PRETPOSTAVLJATE! Evo koje IME su naši stari najčešće davali SINOVIMA da bi bili večno mladi, razdragani i srećni!

Autor: D.B.

Vesti

14.01.2024

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Možda ćete bas vašem sinu dati ovo ime!

NI NE PRETPOSTAVLJATE! Evo koje IME su naši stari najčešće davali SINOVIMA da bi bili večno mladi, razdragani i srećni!

Foto: Shutterstock

Dete

Ime Mladen se smatra imenom "domaćeg" porekla, spadajući u stara slovenska imena. Prema etimološkim hipotezama, ime Mladen je "izvedenica" od slovenske reči tj. prideva "mlad", sa "bukvalnim" značenjem - mladolik, vitalan, večno mlad. Prema takozvanom "stablu porekla" imena Mladen, ono potiče od staro-slovenskog ličnog imena Mladu, od koga su dalje izvedena imena Mladen i Mladenka (u srpskom, hrvatskom, bugarskom, makedonskom i slovenačkom jeziku).

Značenje i varijacije imena Mladen

Značenje imena Mladen je "onaj koji je večno mlad", "osoba koja je mlada duhom i telom", "onaj koji je uvek veseo, razdragan, vitalan i čio", "mladić", "mladoženja", "onaj koji nikada nije sklon bolestima", "mlad mesec", "mlad kao dete", "duša kao u deteta", "veseljak". Nadimci ili deminutivne forme od imena Mladen, nisu poznate ili popularne (osim eventualnog nadimka Mlađa ili Mladenčić), dok su pak ona imena koja su "izvedena" od imena Mladen, koja su i najviše popularna – Mladenko, Mlađan, Mladiša, Miladin ili Milanko.

Utisak u književnosti

Borisav Stanković je svojim romanom "Gazda Mladen" proslavio ovo ime, a sve je više pripadnika mladih generacija koji nastavljaju njegovu tradiciju.

Ime Mladen nosi sa sobom bogatu istoriju i duboko ukorenjeno značenje, što ga čini jednim od omiljenih izbora u srpskoj kulturi.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading