DECA ŠAMARAJU MAJKE ZBOG TIKTOKA! Nekoliko OPASNIH izazova aktivno među najmlađima - Dokle ide ovo ludilo i ŠTA JE SLEDEĆE?!

Autor:

Vesti

11.10.2023

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo u poslednjih nekoliko meseci aktuelizovano je nekoliko veoma opasnih TikTok izazova.

DECA ŠAMARAJU MAJKE ZBOG TIKTOKA! Nekoliko OPASNIH izazova aktivno među najmlađima - Dokle ide ovo ludilo i ŠTA JE SLEDEĆE?!

Foto: shutterstock

Deca nam tuku roditelje! Tako su, kažu, videli na društvenim mrežama! Nedavni snimak uticajnog TikTokera Svetozara Igića koji šamara veoma malu decu, a njihova majka to mirno posmatra i čak snima, zatekao je celu Srbiju i naveo nas je da se zapitamo - gde su granice?

Deca su nam i inače sve više nasilna, kaže izvor Republike i dodaje da se maloletne siledžije sve češće i prijavljuju.

- Sve učestalije je to da deca, najčešće dečaci, fizički nasrću na mame, i to kada im mame zabrane telefone i video igrice. Sve je više prijava Hitnoj pomoći i policiji - rekao je naš izvor.

Republika

Foto: printskrin/TikTok

Svetozar Igić šamara decu

Guše se da vide "ko može duže"

Nedavno se na društvenim mrežama pojavilo upozorenje da su deca u XII beogradskoj gimnaziji prihvatila trend "onesvešćivanja", odnosno zadržavanja daha da bi videli " ko može duže".

Navodno, jedno dete se i onesvestilo i čak 15 minuta bio bez svesti i jedva je spašen!

Kako se navodi u apelu, ovaj izazov je izuzetno štetan za decu koja imaju srčane manje, a koji možda i ne znaju da ih imaju.

Republika

Foto: pixabay.com

TikTok

Bacaju sitniš, pa trče na ulicu!

Još jedno ludilo koje je obuzelo osnovnoškolce i srednjoškolce je i bacanje sitnih predmeta, najčešće novca na ulicu, a onda istrčavanje ispred automobila, kako bi ih pokupili.

- Danas je stiglo obaveštenje u "roditeljskoj" grupi. Učenici su danas oko podneva na prometnom bulevaru u Novom Sadu bacali sitan predmet na kolovoz i istrčavali da ga dohvate, kada vide da se približava automobil, koji bi onda naglo kočio. Neki novi izazov!? - pisalo je u jednom Tvitu.

Odmah nakon njegove objave, javili su se ljudi u komentarima koji su istakli da ovo čine deca širom Srbije, te da ovo nije usamljen slučaj.

Da, odavno im to postalo interesantno istrčavati na najprometnije raskrsnice ispred auta u želji da slikaju užasnuta lica vozača, što veća užasnutost to bolje - navodi se u jednom od komentara.

Republika

Foto: shutterstock

Dete istrčava na ulicu

Iskakanje ispred luksuznih automobila

Osim izazova sa sitnišem, aktuelno je i istrčavanje ispred luksuznijih automobila kako bi se sa njima fotografisali.

Izazov se sastoji u tome da deca, čim vide skuplji automobil, istrče sipred njega, slikaju i sklone se. Vozači su, nakon što naglo ukoče, zbunjeni i ne stignu da odreaguju na drugi način, pa dete u međuvremeno uspe i da pobegne.

Deca žrtve TikToka

 

Nakon jednog od apela na društvenim mrežama javila se i žena koja je rekla da je upoznala desetogodišnje dete koje je teško povređeno nakon izazova na ovoj mreži.

- U bolnici sam pre neki dan upoznala dečaka od 10 godina koji je radio neki Tiktok izazov u školi, pao i zaradio napuklu lobanju i neku vrsta amnezije. Doterali ga kao urgentan slučaj - navodi se u njenom komentaru.

Međutim, cela Srbija bil aje potrešena 2021. godine kada je dečak (10) iz Rakovice preminuo učestvujuči u "Blekaut" izazovu, a koji podrazumeva da deca stave kaiš oko vrata, stežu ga i snimaju se dok ne padnu u nesvest. Od istog izazova je iste godine desetogodišnja devojčica umrla u Italiji.

Izazova ima i na drugim mrežama!

Predugačak je niz negativnih uticaja ove mreže na naše najmlađe, pa se svojevremeno pojavila i peticija za zabranu ove društvene mreže u Srbiji. Međutim, stručnjaci kažu da nije realno da se ova mreža ukine.

Što se tiče dece TikTok izazova, trenutno su popularni: istrčavanje ispred vozila, gađanje sitnim predmetima vozila i bacanje najčešće sitniša na ulice i istrčavanje, kako bi se to pokupilo. Nisam čula za šamaranje, iskreno - rekla je stručnjakinja za bezbednost dece na internetu Katarina Jonev za Republiku i dodala da se na ovaj način direktno ugrožava život dece.

Republika

Foto: Printscreen/TVPrva

Katarina Jonev

Jonev smatra i da je loše zabraniti TikTok.

- Podići granicu korišćenja definitivno. Tiktok je loš zbog digitalnog nasilja i loših uzora, postao je opasan, jer nam deca nemaju kritičku svest i ne promišljaju o sadržaju koji gledaju. Zabraniti tiktok je loše, jer na svakoj mreži postoje izazovi. Ista firma koja je vlasnik tikotka je napravila još jednu društvenu mrežu. Ako ukinemo jednu, ne možemo sve - istakla je i ponudila rešenje:

- Pametnije je edukovati decu i objasniti im posledice izazova u kojima učestvuju. I da Tiktok poradi na ograničenjima što se tiče brutalno nasilnog sadržaja. -

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading