OVDE SLEPI PROGLEDAJU, A NEPOKRETNI STANU NA NOGE: Srpski Ostrog čini čuda - 50 parova posle molitve dobilo decu

Autor:

Vesti

14.04.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iguman kaže da već godinama vodi evidenciju onih koji dolaze jer ne mogu da imaju dece: od šezdesetak parova, oko 50 je posle posete manastiru dobilo potomstvo.

OVDE SLEPI PROGLEDAJU, A NEPOKRETNI STANU NA NOGE: Srpski Ostrog čini čuda - 50 parova posle molitve dobilo decu

Foto: Tamara Bujisic

Manastir Kumanica ili srpski Ostrog, kako ga mnogi nazivaju, nalazi se na samoj granici Srbije i Crne Gore, u dolini reke Lim. U njega se slivaju reke vernika iz celog sveta, pa i katolici i muslimani, a molitve za isceljenje se čitaju svima.

Kako je za Srpski telegraf objasnio iguman otac Nikolaj, ovde su se dogodila mnoga čuda, što je zabeleženo u manastirskim knjigama.

Republika

Foto: printscreen balkan trip tv

 

 

SPAS OD OČAJA

- Davne 1962. doveli su potpuno paralisanu devojku muslimanske veroispovesti. Tog dana je bilo mnogo ljudi, a služio je jedan sveštenik iz Bijelog Polja. Starac Milan Šebek, koji se tu zadesio tog dana, ispričao mi je da su devojku uneli u manastir, a da je posle očitane molitve izašla na svojim nogama - kaže otac Nikolaj.

Dodaje da je i starac Šebek jedan od onih koji su se iscelili u Kumanici.

- On je oslepeo u 21. godini, odmah nakon što se oženio. Zapao je u očajanje, te je nekoliko puta pokušao da se obesi. Rodbina ga je jednom prilikom dovela u manastir, gde mu je očitana molitva, nakon čega je progledao - otkriva otac Nikolaj.

Republika

Foto: Tamara Bujisic

 

 

Iguman kaže da već godinama vodi evidenciju onih koji dolaze jer ne mogu da imaju dece: od šezdesetak parova, oko 50 je posle posete manastiru dobilo potomstvo.

- U Kumanici se 25. na 26. jul održava veliki Sabor Svetog Arhangela Gavrila, tada se služi noćno bdenje, gde za noć prođe oko 7.000 ljudi. Baš na dan sabora bio sam svedok brojnih isceljenja - dodaje naš sagovornik.

Rekao nam je i da se prvi pomen ovog manastira nalazi u Kruševskom spomeniku iz 15. veka, a pominje se još nekoliko puta u 16. i 17. veku.

NESTAO DEO MOŠTIJU

- Najverovatnije je zapusteo u 18. veku, kada su iz njega odnete čudotvorne mošti Svetog Grigorija Kumaničkog. U starim srpskim zapisima stoji da su se prilikom obrušavanja jedne od stena čudotvorne mošti razdrobile jer su se nalazile u južnom delu manastirske crkve, a deo krova je pao na kivot. Jedan deo moštiju je nakon toga dat na čuvanje porodici Antonija Simonovića, međutim, do danas nije poznato šta je s njim. Drugi deo moštiju je nađen u Manastiru Dragovići, u Hrvatskoj, gde se čuvaju i dva pečata o Manastiru Kumanica - ispričao nam je otac Nikolaj.

Do 1926, kako objašnjava, nije bilo pokušaja da se manastir rekonstruiše, a onda je obnovu 1999. omela NATO agresija. Godinu dana kasnije, odlukom Svetog sinoda, s tadašnjim patrijarhom Pavlom na čelu, manastir je u potpunosti obnovljen:

- Pored manastira, postoji i pećinski deo, u kom se čuva sav arheološki materijal koji je prilikom istraživanja pronađen.

Republika

Foto: Tamara Bujisic

 

Svete vode Lima

U Manastiru Kumanica je svojevremeno boravio i arhitekta Aleksandar Deroko. On je tokom boravka, na osnovu onog što je video i nakon što je izmerio zidove, napisao da je Manastir Kumanica sličniji po tipu gradnje manastirima iz Ovčarsko-kablarske klisure. Sve drugo što je zapazio zapisao je u Glasniku Skopskog naučnog društva pod nazivom "Na svetim vodama Lima".

Planirali prugu preko ruševina

Nakon rušenja stene, ali i raznih drugih pokušaja da se ova svetinja ukloni, Manastir Kumanica je ipak opstao. Tako je uništenju odoleo i 1970, kada je projektom pruge Beograd-Bar bilo predviđeno da šine prođu pravo preko ruševina manastira.

 

Na to je tada reagovao Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu i šine su pomerene nekoliko metara od Manastira Kumanica, čime je sprečeno uništenje jedne od najvećih svetinja u ovim krajevima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading