KOLIKO JE OPASNA RADIOAKTIVNA GLAVA GROMOBRANA: Stručnjak objasnio kakve posledice po zdravlje izaziva predmet pronađen na granici Srbije i Hrvatske

Autor: Republika

Vesti

07.03.2023

14:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što su na srpskoj granici uhapšena tri hrvatska državljana koji su u automobilu pokušali u Srbiju da prevezu "radioaktivne elemente", otkriveno je da se radilo o glavi gromobrana.

KOLIKO JE OPASNA RADIOAKTIVNA GLAVA GROMOBRANA: Stručnjak objasnio kakve posledice po zdravlje izaziva predmet pronađen na granici Srbije i Hrvatske

Foto: ST/N. PANČIĆ

Na graničnom prelazu oglasili su se senzori koji upozoravaju na radioaktivnost, a policajcima i carinicima je odmah rečeno da se odazovu na lekarski pregled i da se reše uniformi koje su nosili.

Hrvatski fizičar Tončij Tadić  pojasnio je zbog čega je glava gromobrana tako opasna.

Foto: ST/N. PANČIĆ

 

On kaže kako je verovatno reč o delu starog gromobrana, koji se u Hrvatskoj više ne koriste te da je fizički potpuno besmisleno bilo postavljati radioaktivne gromobrane na vrhove zgrada.

- Nekad se verovalo da će emisija čestica iz radioaktivne glave gromobrana dovesti do jonizacije vazduha i na taj način povećati verovatnost da grom udari tačno u tu tačku - pojašnjava Tadić, o dodaje da visina i metalni šiljak su ono što može "privući" udar munje, a ne radioaktivnost. Dodatno, nakon što bi grom udario u to, radioaktivnost se raznosila po celoj zgradi, kako prenosi Jutarnji list.

Što se tiče zdravstvenih posledica koje bi mogao iskusiti trojac koji je pokušao da prenese radioaktivnu glavu gromobrana u automobilu preko državne granice, Tadić kaže da je za njih "najveća zdravstvena posledica to što su blesavi".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading