Mladić koji je preminuo zbog malih boginja pre zaraze bio potpuno zdrav

Autor: blic.rs

Vesti

27.12.2017

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvadesetogodišnji mladić iz Beograda, koji je jutros preminuo zbog komplikacija izazvanih malim boginjama, prethodno je bio potpuno zdrav.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Mladić primljen u Klinički centar sa upalom pluća/Foto: Ilustracija

Kako je rečeno, mladić je na Infektivnu kliniku Kliničkog centra Srbije primljen prošle nedelje sa pneumonijom, odnosno upalom pluća, kao komplikacijom virusa malih boginja.

Međutim, stanje mu se naglo pogoršalo i došlo je do teškog akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS), kada naglo dolazi do popuštanja sistema disanja, koje u kratkom vremenu postaje teško, a pritisak kiseonika u krvi opada.

On je prva žrtva malih boginja u Srbiji, i nije bio vakcinisan MMR vakcinom, koja štiti od malih boginja, rubeole i zauški. Prema nezvaničnim saznanjima, živeo je na Mirijevskom brdu u opštini Zvezdara.

Lončar: Desilo se ono na šta struka mesecima upozorava

- Desilo se ono na šta struka mesecima upozorava - izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da je pacijent, koji je umro na infektivnoj klinici od komplikacija malih boginja, primljen u tu zdravstvenu ustanovu 22. decembra.

Ministar je naglasio da je statistika takva da kada imate određeni broj obolelih da se dese i smrtni slučajevi.

Moramo da se vakcinišemo

- Koristim priliku da još jednom kažem da problem ne može da se reši dok se ne vakcinišemo. To je jedini način da ne dolazi do ovakvih stvari - rekao je Lončar novinarima u Beogradu.

On je apelovao na roditelje da vakcinišu svoju decu, da ne slušaju druge jer ne mogu očekivati da država bude čudotvorac i zaustavi epidemiju.

- Ukoliko deca nisu vakcinisana ovakve stvari su neminovne - zaključio je Lončar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading