PRAVDA, NA KRAJU, DOSTIŽNA: Otac koji se bori za dete lakše diše

Autor: T. B. - E. S. T.

Vesti

28.09.2021

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slobodan Rašić: Reagovalo ministarstvo i poništilo odluke Centra za socijalni rad

Republika

Foto: Privatna arhiva

Slobodan Rašić sa ćerkom

 

Slobodan Rašić, otac maloletne Lole, koji se mesecima bori sa Gradskim centrom za socijalni rad na Novom Beogradu, ispričao je za Srpski telegraf da je na korak do toga da pravda konačno bude zadovoljena.

Slobodan kaže da se u priču aktivno uključilo Ministarstvo za brigu o porodici, koje je poništilo mere Centra za socijalni rad Novi Beograd, a u kojima stoji da on, navodno, ugrožava maloletnu ćerku i bivšu ženu, pa mu je određena mera da dete može da viđa svake pete sedmice, i to u posebnim uslovima, isključivo u prostorijama centra.

BEZ SAGLASNOSTI

- To što je Ministarstvo za porodicu poništilo mere uliva mi nadu da će pravda konačno biti zadovoljena i da ću ćerki moći da pružim detinjstvo kakvo zaslužuje. Šurovanje moje bivše žene sa radnicama Centra za socijalni rad, za šta sam kod vas donosio više puta i dokaze, postaće istorija, nadam se. Ne želim da otimam dete i da se služim stvarima kojima se služi moja bivša supruga, već isključivo želim da se sve radi po zakonu s obzirom na to da je Srbija pravna država - priča Slobodan i dodaje da je njegova bivša supruga više puta do sada kršila zakon i da ni za šta nije snosila posledice:

- Nevena je već tri-četiri puta vodila dete van zemlje bez moje saglasnosti, a da stvar bude još gora, Loli je izvadila i pasoš, takođe bez moje saglasnosti. Smatram da je prekršila zakon i tim povodom sam se obratio MUP. Dobio sam odgovor da je moj zahtev prosleđen teritorijalno nadležnoj policijskoj stanici Novi Beograd, odakle mi je u julu stigla informacija da je u procesu izdavanja pasoša postojao niz nepravilnosti, zbog čega je podneta krivična prijava protiv moje bivše žene.

Podsetimo, Slobodan je još u maju za naš list ispričao da su mu radnice Centra za socijalni rad Novi Beograd tražile 10.000 evra da bi bile na njegovoj strani u borbi koju vodi s bivšom suprugom Nevenom.
- Sve traje nekoliko godina. Bivša žena i ja razveli smo se 2016. Naravno, kao i svaki drugi čovek, a prvenstveno kao otac, želeo sam da sve prođe mirno i bez skandala. Ali, ženska sujeta je očigledno proradila i otada kreće skandal. Sve vreme trudio sam se da postupam mirno i racionalno i da pravdu tražim onde gde se i očekuje, na sudu. Međutim, u jednom trenutku službenice Centra za socijalni rad su mi otvoreno tražile da im dam 10.000 evra - ispričao je tada Slobodan.

MNOGO OPSTRUKCIJA

On se u junu ponovo oglasio i tada je javno govorio o mnogobrojnim nepravilnostima s kojima se susreo u sudstvu i tužilaštvu.
- Sudija Ljiljana Mihailović se u više navrata ponašala pristrasno i neprofesionalno. Ono što je za mene bila kap koja je prelila čašu jeste to ročište na kom mi je pretila da će me obezbeđenje izbaciti iz sudnice ukoliko se ne okrenem ka zidu i ako ne budem držao vodu u ustima da ne bih govorio. To je kod mene stvorilo osećaj ugroženosti i poniženja, a jedan takav postupak, smatram, šteti i ugledu pravosuđa - ispričao nam je tada Slobodan.
Gradski centar za socijalni rad Novi Beograd nije odgovorio na pitanja koja smo im poslali, kao ni bivša supruga Slobodana Rašića.

Davala ćerki alkohol

Kako nam je ispričao Slobodan, dokumentujući to slikama, majka je vodila ćerku na proteste i davala detetu alkohol, čime se hvalila na društvenim mrežama. Kako kaže, šokirao se kada je na društvenim mrežama video slike svog deteta, nagog do pojasa, uz opis: "Moja ćerka kad popije na svadbi."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Milica matic

28.09.2021 19:44

Bravo za hrabrog tatu

ana

29.09.2021 05:16

Kakva je ovo horor prica? Tesko mi je da poverujem da se ovakve stvari dogadjaju, narocito u centru za socijalni rad i u sudu. Ne znam koja je pozadina ali mi cela prica deluje nerealno. Ja sam pasos za dete sama vadila nakon razvoda, samo sam odnela presudu o razvodu na kojoj pise da samostalno obavljam roditeljsko pravo. Bez saglasnosti oca putujem u inostranstvo sa detetom. Jedino sto ne bih smela da uradim je da dete preselim u drugu zemlju bez saglasnosti oca. U CZSR sam imala razgovor, niko mi nije trazio mito.. lepo smo se sve dogovorili na sud smo otisli samo da bismo formalno resili razvod. Jezivo kakvih ljudi ima.. A to sto sudija preti da ce nekog izbaciti jer prica kad mu nije data rec je verovatno neki nacin da odrzi red u sudnici ako neko dobacuje i odgovara na pitanja koja mu nisu postavljena..

Advokat

29.09.2021 16:52

@ana - Наиме, сагласно Закону о путним исправама, тј. сагласно члану 29 Za maloletna ili poslovno nesposobna lica, zahtev za izdavanje putne isprave podnosi jedan od roditelja, uz pismenu saglasnost drugog roditelja, odnosno drugi zakonski zastupnik ili staratelj. Izuzetno od stava 1. ovog člana, maloletnom licu izdaće se putna isprava i bez saglasnosti drugog roditelja: 1) ako zahtev podnese jedan od roditelja, a uz zahtev priloži i potvrdu nadležnog organa da je izdavanje pasoša u interesu deteta; 2) ako zahtev podnese roditelj kome je odlukom nadležnog organa za pitanje starateljstva dodeljeno starateljstvo nad maloletnim licem ili je dozvoljeno izdavanje putne isprave, osim kada je istom odlukom izdavanje putne isprave i putovanje maloletnog lica u inostranstvo uslovljeno saglasnošću oba roditelja; 3) ako postoji pravna i fizička sprečenost jednog od roditelja da vrši roditeljsko pravo. Molim izvod iz zakona : Otisci prstiju i potpis se ne uzimaju prilikom podnošenja zahteva od deteta, do navršene dvanaeste godine života.