STRUČNJAK OTKRIO KAKVU KAFU PIJEMO U SRBIJI: Ona od 80 dinara je čist otrov!

Autor: J.Jokanović

Vesti

09.08.2021

10:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi ne mogu da zamisle početak dana bez šoljice omiljenog crnog napitka, ali malo ko od nas zna kakvu kafu pijemo. Na to pitanje, ali i koja je kafa najkvalitetnija, na šta da obratimo pažnju prilikom kupovine, odgovorio nam je Bojan Đorđević, novinar, kafopija sa 23-godišnjim iskustvom, vlasnik Ginisovog rekorda u broju pripremljenih šoljica kafe za 24 časa (2.776) i autor knjige "Moje nijanse kafe".

Foto: Photo by Unsplash

Foto:Ilustracija

A kako je baš sve u njegovom životu u vezi s kafom, krajem prošle godine otkrio je i svoj dotad skriveni talenat - slikanje, i to espresom, što niko dosad nije uradio.
Osnovna podela kafe jeste, objašnjava on, na arabiku i robustu.

- Na srpskim rafovima uglavnom je ova druga, manje kvalitetna, mada se može naći i arabika, ali je, naravno, skuplja - kaže naš sagovornik.

- Kada 100 grama kafe košta 80 dinara, onda znate da je to loša kafa. Ima, naravno, da se kupi i kvalitetna kafa, ali košta 180 dinara. Ja onda ljudima ovako postavim stvari: meso je biftek, ali meso su i viršle, tvoje je da izabereš koje meso ćeš da jedeš. Tako i s kafom. Čak i ta skuplja kafa kod nas ne podrazumeva premijum zrno, ali kada gledate da prođete što jeftinije, kupujete otrov, surogate koji nemaju veze s kafom. Dobro je da s vremenom toga ima sve manje - kaže Đorđević, koji dnevno ume da popije i desetak šoljica, ali zbog toga, kaže, nema nikakvih problema jer pije samo kvalitetnu.

Foto: pixabay.com

 

Činjenice

- na svetu postoji više od 50 vrsta kafe
- kafa je drugi najprodavaniji proizvod na berzama posle nafte
- najskuplja kafa na svetu kopi luvak (550-700 dolara po kilogramu) nastaje tako što se sumatranske mačke (cibetke) hrane kafom i zatim je izbace kroz digestivni trakt, a ljudi skupe i prodaju...
- SAD su vodeći potrošač kafe (450 miliona šoljica dnevno), dok su Finci rekorderi prema potrošnji po jednoj osobi (10 kg godišnje)

I dok je u radnjama cena merilo kvaliteta, u kafićima to uopšte nije slučaj. Nekada je kafa od 120 dinara kvalitetnija od one od 200.

- Od kvalitetnog zrna se počinje, ali je važan čitav proizvodni proces, selekcija, tretiranje, pečenje, kvalitet aparata, umeće bariste... Od svega toga zavisi krajnji proizvod. Mnogi su navikli na lošu kafu i kada bi im ponudili kvalitetnu, pitali bi se šta je ovo? O ukusima ne treba raspravljati, ali je moja misija da ljude naučim šta je dobra kafa, pa posle neka odluče. A mnoge sam izveo na pravi put i sada znaju da prepoznaju šta valja - u šali dodaje ovaj kafe ekspert.

A kada govorimo o vrstama kafe, najnekvalitetnije su instant kafe, malo bolja je domaća kafa, a najkvalitetnije espreso i u prvom redu filter kafe.

- One varijante dva u jedan, tri u jedan su najgore. Tu ima svega 17 odsto kafe, a ostalo su šećeri koji poboljšavaju ukus. To su uglavnom kafe iz Vijetnama. Bolja varijanta jeste domaća kafa i ona, dakle, može da bude dobra, zatim sledi espreso, a najkvalitetnije su filter kafe, ali one imaju strukturu čaja, pa mnogi nisu navikli na to - zaključuje Đorđević.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading