VREMENSKA PROGNOZA NIKAD ŠOKANTNIJA! Otkrivamo do kada će trajati TROPSKI TALAS i kakva nas JESEN OČEKUJE!

Autor: Republika

Vesti

09.08.2021

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od sutra do kraja sedmice imaćemo za nijansu niže temperature, ali i dalje toplo vreme sa temperaturama iznad proseka za ovo oba godine, navodi Goran Mihajlović, pomoćnik direktora u Republičkom hidrometerološkom zavodu. Maksimalne temperature će se kretati između 30 i 35 stepeni, navodi Mihajlović.

Foto: pixabay.com

Foto:Ilustracija

Goran Mihajlović je naveo da se i dalje mogu očekivati  temperature iznad proseka za ovo doba godine.

- Minimalne temperature neće biti preko 20 stepeni, a maksimalne će biti između 30 i 35, što znači ne tako ekstremno visoke temperature kao što smo imali prethodnih dana, ali će i dalje biti iznad proseka za ovo doba godine - navodi Mihajlović.

Kako kaže, sutra i prekosutra će biti uslova za kišu u brdsko-planinskim predelima dok u ostalim krajevima neće biti uslova za padavine.  

- I sutra i prekosutra u brdsko-planinskim predelima biće uslova za pojavu pljuskova lokalnog karaktera, ne tako intezivnih i rasprostranjenih. U ostalim delovima zemlje suvo pretežno sunčano i toplo sa temperaturama od 30 do 35 stepeni. Tako da će se nastaviti period bez padavina - istakao je on.

VREMENSKA PROGNOZA ZA JESEN

Govoreći o jeseni navodi da ima izgleda da će biti topla.

- Što se tiče jeseni već sada možemo reći da ima izgleda da će srednja temperatura biti iznad proseka što će joj dati karakteristiku tople jeseni. Procena kolega je oko plus jedan stepen. Što se tiče padavina za sada nema naznaka nekih razlika u odnosu na prosečne vrednosti. Tako da bi to bila prosečna vlažna i topla jesen - navodi Mihajlović.

Objašnjava da je kiša koja je pala sredinom jula došla u zadnji čas i pomogla poljoprivredi.

- Ono što je bilo dobro  jeste da smo sredinom jula imali period sa obilnim kišama tako da gledano na nivou meseca još uvek nismo u nekom velikom deficitu sa padavinama - objašnjava Mihajlović, prenosi Pink.

Objašnjava da ne iznenađuju toplotni talasi u avgustu, ali i da je ovo leto imalo neke vrednosti koje su iznad višegodišnjih proseka.

- Nije iznenađenje da u avgustu imamo tople talase, naročito u poslednjih 10, 20 godina sa jednim opštim trendom porasta temperatura.

Govoreći o stanju na vodotokovima navodi da za sada stanje nije alarmantno.

- Što se tiče hidrološke prognoze kolege iz odeljenja za hidrološke prognoze za sada nemaju nijednu upozoravajuću informacijušto se tiče nivoa vodostoja, biološkog minimuma, uslova za plovidbu. Dakle, možemo reći da su vodostoji, naročito na velikim rekama i plovnim rekama za sada negde u granicama srednjih, srednje niskih vrednosti za ovo doba godine i da u tom smislu za sada nema nekih alarmantnih vesti, ali ta situacija se prati na dnevnom nivou i hidrološke prognoze su svakodnevno dostupne - navodi Mihajlović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading