(FOTO) POSETILI SMO SIMBOL BEOGRADA: Pobednik prvo ide u omekšivač!

Autor:

Vesti

17.10.2019

17:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naredna četiri meseca privremeni dom Pobednika je atelje vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu. Simbol Beograda zauzima centralni delo radionice, drže ga specijalni kaiševi, koji su dodatno ojačani lancima, kako bi bronzana figura bila sigurna od pada.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Pobednik "boravi" u Smederevu

VODA NAGRIZLA BRONZU

Na skulpturi viskoj 4,25 metara uočljiva su brojna oštećena, rupe od metaka i gelera, ali i šupljine od vode koja je decenijama prodirala u Pobednika i nagrizala bronzu. Na pojedinim delovima, posebno na grudima, leđima i delimično na nogama vide se fleke od čađi koja se taložila 91 godinu. Skidanje ovih crnih fleka biće delikatan posao.

- Prvi korak će biti korišćenje sredstava za omekšavanje kako bi se uklonili udebljani slojevi do originalne površine patine, ali nikako do ogoljene površine metala. Kako bi se usporio prirodni proces patiniranja, izvršićemo površinsku hemijsku obradu koja zaustavlja brzi prodor hemikalija iz atmosfere - kaže Kuzmanović.

4 meseca trajaće restauracija u Smederevu

Zbog oštećenja mač će biti izvađen iz ležišta, sređen i vraćen na svoje mesto. Poseban izazov je restauracija orla u ruci Pobednika, koji sada leži u rasklimanom ležištu, pa će biti spojen odgovarajućim zavarom za šaku skulpture.

PROPALE I SAJLE

Najzahtevniji zadatak za stručnjake biće rešavanje problema narušene statičke sigurnosti skulpture, dok će donji deo figure dodatno biti učvršćen tako da se osigura i poveća konstruktivna moć bronze. Poseban izazov biće i osmisliti najsigurniju vezu između skulpture i stuba jer su sajle nagrizene zubom vremena potpuno propale.

Zbog oštećenja mač će biti izvađen iz ležišta, sređen i vraćen na svoje mesto

Ovo je bila prva i poslednja poseta medija ateljeu Kuzmanovića dok bude trajala restauracija Pobednika, koji se, ako sve bude išlo po planu, na Kalemegdan vraća za četiri meseca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading