NE DAJU DETETU DA JEDE! Nastavak torture nad devojčicom (9) iz Rakovice: Otac tvrdi da je dobar roditelj?!

Autor:

Vesti

27.06.2021

16:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok nadležni ćute, devetogodišnja devojčica K. P. nastavlja da trpi torturu u kući svoga oca kojem je Gradski centar za socijalni rad Rakovica pod nerazjašnjenim oklonostima dodelio dete.

Foto: Ilustracija

Kako je "Blic" više puta pisao, devojčica u domaćinstvu svoga oca živi sa njim, babom, dedom i stricem. Više puta su objavili fotografije ili prepiske K. P. i njene majke Marijete Savić u kojima se vidi da dete trpi. Pisalo se o tome da je više puta bežala od oca zbog čega je on odlučio da joj više ne dozvoli da ide u školu, muzičku školu, na sport.

Zbog toga što je pobegla, nije hteo da je odvede kod zubara uprkos snažnoj zubobolji, pa je opet pobegla. Svako bežanje izazivao je sve gori tretman K. P. u očevoj kući.

"Blic" objavljuje poslednju prepisku K. P. i njene majke Marijete Savić koja predstavlja plastičan primer zanemarivanja i nebrige.

Majka je devojčicu pitala da li je večerala, na šta je ona odrično odgovorila.

- Zašto, ljubavi (nisi večerala)?

- Ne znam.

- Da li su te ponudili?

- Ne, nisu.

- Da li oni jedu ispred tebe?

- Da.

- Da li si tražila?

- Da, ali kao da me nisu čuli.

- Dušo, a ljudi s kojima ste bili, da li su te ponudili nečim?

- Ne.

- Koliko si gladna od 1 do 10?

- 10.

Ovo je samo jedna u nizu prepiski i slučajeva kroz koje je dete prošlo, ali sve što smo do sada objavljivali, odbijalo se kao o zid. Kao da niko u Gradskom centru za socijalni rad i Ministarstvu za brigu o porodici ne želi da čuje i pomogne.

Dešavalo se da devojčica ne dobije doručak i da je otac ne dozvoljava da sama sebi spremi, a na pitanje majke zašto, tada je odgovorila da mora da isprati brata od strica (koji je njen vršnjak) u školu.

Kako "Blic" saznaje, otac je dva puta odbio da dovede dete na sud da svedoči, iako je sudija to tražio. Prema nezvaničnim informacijama, dete je trebalo da svedoči o događajima u očevoj kući. Sud je izričito zahtevao, a zaštitnik građana čak najavio svedočenje u gostovanju na televiziji K1. Ipak, to se nije dogodilo. Otac zbog toga nije trpeo posledice, a pitanje je šta to tačno krije i zašto se plaši svedočenja devojčice ako veruje da je dobar roditelj.

Kako je "Blic" već pisao, Gradski centar za socijalni rad napisao je preporuku da devojčica K. P. bude dodeljena ocu, iako za to ne postoje razlozi. Naime, majka je u skladu sa našim zakonom tražila da se devojčica školuje od kuće, zbog čega je Gradski centar za socijalni rad procenio da je "ugrozila vitalni interes deteta i njeno pravo na obrazovanje". I opet se postavlja pitanje, da li to zaposleni u Gradskom centru za socijalni rad ne poznaju zakone svoje države ili iza svega, ipak, stoji nešto drugo.

I umesto da urgentno počnu da rešavaju slučaj, u Gradskom centru za socijalni rad bave se odgovaranjem na medijske navode.

"Treba imati na umu najbolji interes deteta"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je povodom ovog slučaja da jedino nadležni organi mogu da kažu šta se događa vezano za slučaj devojčice iz Rakovice. Ona je apelovala na institucije da odmah reaguju.

- Pre svega Centar za socijalni rad, ali i stručni nadzor i inspekcija. Mislim da je ovo u nadležnosti Ministarstva za brigu o porodici, ali može biti i delimično i Ministarstva za socijalnu zaštitu, za pitanje socijalne zaštite. Treba uzeti u obzir sve detalje slučaja i imati na umu šta je pravilo - najbolji interes deteta. Ponekad kada o tome odlučujete ni jedna solucija nije najbolja za dete, a vi tražite ono što je najmanje loše. Moramo znati da li je tačno ovo što pišu mediji, jer dete je moguće i imanipulisati - naglasila je ona.

"Ispit naše zrelosti kao društva"

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je da je potresena kao majka i žena, a da kao potpredsednica Vlade od nadležnih institucija očekuje da još jednom razmotre odluku i postupanje Centra za socijalni rad u Rakovici da se dete dodeli ocu.

- Ovaj slučaj je ispit naše zrelosti kao društva, u kojem interes deteta mora da bude na prvom mestu i iznad svega drugog - izjavila je Mihajlović i dodaje da je svaki oblik diskriminacije nedopustiv i da, ukoliko je zdravlje majke zaista osnov za donetu odluku, u ovom slučaju, u kojem dete ispašta, ta odluka mora da se preispita, a nadležni da preuzmu odgovornost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading