Pančevo, kulturno srce Banata!

Autor:

Zabava

07.08.2019

13:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Festivali sa međunarodnim odjekom.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kulturni centar Pančeva oduvek je centar kulturnih zbivanja ovog banatskog grada. Publici najrazličitijih opredeljenja nudi koncerte od klasike, preko džeza do rokenrola i etno izraza, najrazličitijih izložbi, pa i instalacija čiji su autori deca.

Najčuvenije je svakako Bijenale umetnosti sa tridesetogodišnjom tradicijom. Počeo je 1981. kao izložba jugoslovenske skulpture, da bi se vremenom transformisao u internacionalnu izložbu vizuelnih umetnosti i tako se pozicionirao u vrh svetskih manifestacija.

Kraljica muzičkih fešti je sigurno Pančevački Džez festival koji je startovao 1998. Otad drži visok nivo kvaliteta gostiju koji su uvek najcenjeniji džezeri svetske i domaće scene. Tako je za 13 godina postojanja festival ugostio poznata imena kao što su Edi Henderson, Deniz Jana, Adrijana Mutenhaler, Bojan Zulfikarpašić, Viktor Bejli, Hjubert Tabs, Roj Hargrov i drugi.

Foto: Promo foto

Salon umentosti Pančeva osnovan je 1972. po ugledu na Oktobarski salon Beograda. Iako je godinama menjao koncepcije i tokom devedesetih funkcionisao kao autorska izložba, danas predstavlja manifestaciju sa dugom tradicijom koja joj je obezbedila međunarodni ugled.

Festival tradicionalne muzike Ethno.com je nešto mlađa manifestacija koja se odvija od 2003, a posvećen je  istraživanju i prezentovanju autorskih vizija tradicionalne muzike naših najznačajnijih muzičara, ali i promovisanju umetnika posvećenih izvođenju narodne muzike u njenom autohtonom obliku.

Tu su i Majski gala koncert, te Bijenale umetničkog dečjeg izraza - Budi, kako organizatori kažu, najveseliju manifestaciju Kulturnog centra. Bavi se ekologijom, životom u gradu i drugim važnim pitanjima iz ugla najmlađih.

STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE GRADA PANČEVO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading