SKANDAL U MINISTARSTVU SPOLJNIH POSLOVA: Jeremić priznao Kosovo, DONEO U MINISTARSTVO KARTU NA KOJOJ PRIŠTINA IMA DRŽAVU

Autor:

Vesti

06.11.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovo, kao svetski priznata država, amanet je koji Vuk Jeremić ostavio naslednicima u Ministarstvu spoljnih poslova. Balast prošlosti i pogrešne politike skinut je tek juče, odlukom novog ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Vuk Jeremić

Naime, na kraju mandata bivši šef diplomatije ostavio je pokolenjima poklon i put kojim smatra da srpska diplomatija treba da ide posle njegove vladavine. A na karti koja se prostire preko celog zida južna srpska pokrajina označena je kao posebna i priznata država. Između Srbije i Kosova granice su kao između bilo kojih drugih država, što je suprotno ustavu koji je važio i u vreme dok je Jeremić bio vlast.

VISOKA CENA

Činjenica je da najviši zakonodavni akt države Jeremiću nije bio smetnja da pre Međunarodnim sudom postavi pitanje o samoproglašenoj nezavisnosti. Poznato je da je Srbiju pitanje koje je sastavio skupo koštalo, da i danas na to pozivaju zemlje Zapada kada od Srbije zahtevaju da prizna nezavisnost Kosova.

Dačić: Iza svakoga ostaju dela, iza njega mapa nezavisnog Kosova, iza mene mapa sa 19 povučenih priznanja

 

Mapa s posvetom 2012. dočekala je Ivana Mrkića, koji je posle poraza na izborima i pada s vlasti demokrata preuzeo resor koji je dotad vodio Jeremić. Mapa ispod koje je u zlatnoj pločici ispisano "poklon Vuka Jeremića, ministra spoljnih poslova 2007-2012. godine" ostala je na zidinama ministarstva tokom čitavog Mrkićevog mandata.

Doskorašnji šef diplomatije Ivica Dačić u razgovoru za Srpski telegraf ističe da iz ministarstva nije ništa izbacio, ali da je u kabinet ubacio pravu mapu.

- Kažu da iza svakoga ostaju dela, iza njega i njihove politike je ostala mapa s Kosovom kao nezavisnom državom, a iza mene i naše politike ostala je mapa sa 19 povučenih priznanja - ističe Dačić.

Vuk Jeremić

šef diplomatije od 2007. do 2012.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Jeremićeva mapa

Ivica Dačić

ministar spoljnih poslova od 2014. do 2020.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Mapa Ivice Dačića

NOVA KARTA

S ponosom ističe da je centralno mesto u njegovom donedavnom kabinetu zauzimala drugačija karta:

- U mojoj kancelariji stajala je mapa ko je priznao i ko nije priznao Kosovo, ko je povukao priznanje...

Na pitanje zašto nije skinuo i bacio Jeremićevu mapu na kojoj je Srbiji oduzet deo teritorije, bivši šef diplomatije kaže da nije želeo da pokriva tuđe greške.

- Svako nešto ostavlja za buduća pokolenja. Ja sam ministarstvo preuzeo od Ivana Mrkića i nisam ništa bacao. Treba da ostane uspomena na to šta je ko radio i ko je šta uradio za Srbiju - poručuje Dačić.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008, u vreme dok je Jeremić bio šef diplomatije

Na zahtev Jeremića Međunarodni sud pravde u Hagu 2010. presudio da "Deklaracijom o proglašenju nezavisnosti Kosova 2008. nije prekršeno međunarodno pravo"

Zasluga Jeremića jeste i izmeštanje pregovora iz Ujedinjenih nacija na teren Evropske unije

Albanci na proslavama nezavisnosti ističu veliku Jeremićevu zaslugu

Iz Ministarstva spoljnih poslova kažu da Jeremićeva zaostavština pripada prošlosti.

- Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, na međunarodnoj sceni bori se svim silama da sačuva teritorijalni integritet. Za mapu s nezavisnim Kosovom više nema mesta u Ministarstvu spoljnih poslova. Taj poklon izbačen je iz zgrade - ističu iz Selakovićevog kabineta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading