SAZNAJEMO: Dolaze nam dva trgovačka giganta iz Francuske

Autor:

Vesti

15.11.2018

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpsko tržište maloprodaje primamljiv je zalogaj za najveće svetske trgovačke lance. Kako saznaje Srpski telegraf, posle nemačkog "Lidla", u Srbiju stižu i dva francuska giganta - drugi najveći trgovinski lanac u Evropi "Karfur" ("Carrefour") i njegov veliki konkurent "Ošan" ("Auchan").

RepublikaFoto: Tanjug/AP
OSVAJAJU TRŽIŠTE: Francuski trgovinski lanci

Naime, u sklopu priprema za posetu francuskog predsednika Makrona, koji u Beograd stiže u prvoj polovini decembra, intenzivirali su se kontakti predstavnika dveju zemalja. Tokom tih razgovora, kako je našem listu preneo jedan od učesnika, inače službenik u Vladi Srbije, Francuzi su otkrili da obe pomenute kompanije u svojim biznis-planovima za naredne godine predviđaju širenje na srpsko tržište.

NAJJAČA EKONOMIJA

Očigledno je naše tržište postalo veoma primamljivo za svetske trgovce. Tome je svakako najviše doprinelo poboljšanje ekonomske situacije, ali i više nego pozitivna iskustva nemačkog "Lidla", koji je nedavno otvorio prve prodavnice kod nas. Uz Francuze, dolazak je najavio i austrijski "Špar", što je potvrdio njihov direktor za proširenje i razvoj Boštjan Brantuša.

Foto: Tanjug/AP

Ljajić: Po svim analizama srpsko tržište maloprodaje ima najviše potencijala u regionu

Najavu o dolasku dva giganta ministar trgovine Rasim Ljajić vidi kao veliku stvar za srpsku ekonomiju, ali i građane Srbije, jer nema efikasnijeg načina za smanjenje cena od konkurencije.

POSLE "LIDLA" STIŽU "KARFUR" I "OŠAN"

Obe kompanije u svojim biznis-planovima za naredne godine predvidele širenje na našu zemlju

Foto: Tanjug/AP

- Prema svim analizama, srpsko tržište maloprodaje ima najviše potencijala u regionu. Razlozi su jača ekonomija, veća kupovna moć, a procene rasta BDP veće su nego u zemljama okuženja. Drugo, veće je tržište, a treći razlog je činjenica što i dalje imamo nepovoljan odnos tradicionalne i moderne kupovine jer potrošači radije pazare u malim prodavnicama nego u velikim trgovinama, i taj odnos je 70:30. U zemljama EU taj odnos je 80:20 u korist moderne trgovine. Veliki trgovinski lanci očigledno u Srbiji vide prostor za menjanje tog odnosa, šansu za širenje, rast i razvoj - objašnjava Ljajić.

Madžar: Odlična vest. Ovo će povećati ponudu, a smanjiti marže, odnosno cene

PITANJE VREMENA

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da je samo pitanje vremena kada će svi najveći lanci doći kod nas jer su ostala tržišta prezasićena.

Foto: Tanjug/AP

Matić rasprodaje tržne centre

Austrijski "Imofinanc" objavio je da će preuzeti osam tržnih centara u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj, vrednih 90 miliona evra. Akvizija u Srbiji, kako je saopšteno, uključuje objekte u Subotici, Borči i Smederevu, koji su u vlasništvu "MPC grupe", srpskog biznismena Petra Matića, vlasnika TC "Ušće".

- Ovo je odlična vest. To će povećati ponudu, a smanjiti marže, odnosno cene. Nije dobro za postojeće trgovinske lance, ali njih treba malo pritisnuti konkurencijom, da budu efikasniji - zaključuje Madžar.

Foto: Tanjug/AP

"Lidl" spustio cene konkurenciji

Šta dolazak novih igrača na neko tržište znači za potrošače, vidi se na primeru dolaska "Lidla" u Srbiju. Naime, mnoge cene su od tog trenutka osetno pale i u konkurentskim lancima. Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže da je to samo dokaz koliko su bili u pravu kadu su upozoravali da naši trgovci imaju bezobrazno visoke marže.

Gde posluju u okruženju

"KARFUR"                               
- Bugarska
- Rumunija
- Makedonija
"OŠAN"
- Rumunija
- Mađarska

- Imao sam uvid u istraživanje jedne poznate strane marketinške agencije o uticaju "Lidla" na zemlje u kojima je počeo sa radom. Cene konkurencije u proseku su padale 20-25 odsto, što znači da je za neke artikle bilo i više - navodi Papović.

Impresivne brojke
"KARFUR"
12.295 radnji u 36 zemalja
384.151 zaposleni
74,5 milijardi evra godišnji prihod
"OŠAN"
3.778 radnji u 17 zemalja
351.282 zaposlena
51,7 milijardi evra godišnji prihod

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading