Megapožar ide ka Sidneju! U Australiji toksični dim ugraožava milione ljudi

Autor:

Svet

06.12.2019

23:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Australijski vatrogasci su se juče borili da zaustave gotovo 150 požara u saveznoj državi Novi Južni Vels, dok su jaki vetrovi raspaljivali plamen i ponovno zaklonili Sidnej, najveći grad Australije, opasnim toksičnim dimom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Televizija 7 njuz prenela je upozorenja sidnejskih lekara da će se širenje dima nastaviti i tokom vikenda i da je izlaganje njemu veoma opasno, navodeći da su šumski požari izazvali do sada najduži i najrasprostranjeniji period lošeg kvaliteta vazduha koji je dosad zabeležen.

Od početka novembra u požarima su poginule najmanje četiri osobe i uništeno je više od 680 domova, a požari i dalje gore u državama Novi Južni Vels, Viktorija, Južna Australija i Kvinslend.

Poverenik ruralne vatrogasne službe Novog Južnog Velsa Šejn Ficsimons rekao je da su vlasti posebno zabrinute zbog osam požara oko Sidneja, glavnog grada države, u kojem živi oko pet miliona ljudi.

Bez mečeva na otvorenom

Zbog zagađenja vazduha australijske sportske federacije preporučile su klubovima odlaganja mečeva, a sportistima da ne treniraju na otvorenom. Sidnejske škole takođe ne izvode decu na časove fizičkog na otvorenom, a rad su obustavili i zaposleni koji poslove obavljaju napolju.

- Oni imaju potencijal da se prošire dalje na istok, što, nažalost, znači da ulaze u naseljena područja, sela, naselja, izolovana ruralna područja i poljoprivredne i poslovne kompanije u celom regionu - rekao je Ficsimons novinarima u Sidneju.

4 osobe poginule od početka novembra

On je naglasio da se nekoliko požara severozapadno od grada spojilo i stvorilo megapožar, veliki front čije širenje podstiče vrući, suvi vetar.

ČINJENICE o požarima u Australiji

- Oni su česti u toj zemlji, ali ovogodišnja sezona požara počela je mnogo ranije nego obično

- Uzrok su temperature koje se redovno penju iznad 40 stepeni Celzijusa pre početka leta i jaki vetrovi koji duvaju kroz isušena područja

- Najgori rekordni požari u Australiji su u februaru 2009. uništili hiljade domova u Viktoriji, pri čemu su usmrtili 173 osobe i ranili 414 ljudi

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading