Ove namirnice popravljaju raspoloženje, a jedna VOĆKA budi erupciju sreće

Autor:

Razonoda

19.02.2020

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobro raspoloženje zavisi od mnogo faktora, ali, jedan od njih možemo svesno da kontrolišemo. Naime, autori knjige "Namirnice koje usrećuju" tvrde da postoje namirnice koje doprinose boljem osećaju i raspoloženju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U knjizi se ističe se blagotvorni učinak banana, avokada, srdela, crne čokolade i šafrana na subjektivan osećaj sreće kod ljudi.

Autori ove knjige, lekar Bernard Fontanil i novinarka Mari Lorens Grezaud, ističu da izbor hrane koju serviramo na tanjir nije bitna samo za naše zdravlje, već i za dobro raspoloženje.

Namirnice koje izazivaju sreću deluju na na hormonske aktivnosti našeg mozga i potpomažu lučenje hormona koji doprinose pojavi dobrog raspoloženja.

 

 

Banana se u knjizi spominje kao ultimativna namirnica za sreću zbog triptofana, aminokiseline koju organizam prerađuje u serotonin, neurotransmiter poznat kao hormon sreće koji poboljšava raspoloženje. Isti hormon nalazi se u posoljenom sušenom bakalaru i jetri.

Odličan izbor je i avokado koji sadrži tirozin, aminokiselinu koja se u organizmu prerađuje u dopamin i noradrenalin, dva neurotransmitera, odnosno dve prenosne supstance u nervnom tkivu koje pozitivno utiču na socijalizaciju i libido pojedinca.

 

 

Ne treba zanemariti ni to da je avokado bogat magnezijumom, poznatim po antistresnim svojstvima.

Crna čokolada zbog kofeina i teofilina dokazano usrećuje, a začin šafran za psihičku dobrobit koristi se od davnina. Ribe, tačnije srdele, donose i zdravlje i bolje raspoloženje zbog omega masnih kiselina koje sadrže.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading