MUČI VAS PROMUKLOST? EVO KAKO SE LEČI!

Autor: www.novosti.rs

Lifestyle

11.03.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrapav glas ili potpuni gubitak govora najčešće je posledica upale gornjih disajnih puteva. Promuklost uglavnom traje nedelju dana, ali ako je uporna i ne prolazi uz propisanu terapiju znak je mnogo težih oboljenja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Promuklost koja ne prolazi može da signalizira na ozbiljnije bolesti

- Uzrok promuklosti su virusi i bakterije kod najvećeg broja pacijenata - kaže dr Ljubinko Ljubojević, otorinolaringolog u "Euromediku".

- Zavisno od uzročnika za lečenje se propisuju antibiotici ili odgovarajući inhalacioni lekovi. Međutim, od podjednakog značaja je i pošteda glasa. Oboleli ne bi trebalo da se napreže kada govori, ali ni da šapuće. Trebalo bi da govori opušteno i normalnim tonom.

Doktor Ljubojević kaže da za uobičajenu promuklost od koristi mogu da budu i topli napici, kao što je čaj od kamilice ili mleko sa medom.

Kada problemi sa govorom traju duže od nedelju dana obavezan je odlazak kod ORL specijaliste.

- Hroničnu promuklost za razliku od akutne mogu da uzrokuju mnogobrojni poremećaji zdravlja - kaže naš sagovornik. - Probleme sa glasom u tom slučaju izazivaju stanja kada se tečnost iz želuca vraća u grlo, alergijska stanja, endokrini poremećaji, miopatija, i disbalasnsi u radu centralnog i perifernog nervnog sistema. Promuklost može da bude i posledica karcinoma pluća, promena u grudnoj duplji i narušenog funkcionisanja štitaste žlezde.

Posebnu kategoriju promuklosti čine organske promene na glasnim žicama u koje se svrstavaju polipi, otoci, čvorići ali i karcinom grkljana.

- Za većinu pacijenata pregled glasnica nije neprijatan jer se radi uz pomoć jednostavnog ogledalceta kojim lekar pregleda stanje grla i glasnih žica - napominje dr Ljubojević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading