ČETIRI NAMIRNICE IZBEGAVAJTE AKO PIJETE NEKE LEKOVE: Smatraju se ZDRAVIM, ali u ovoj kombinaciji mogu biti POGUBNE!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

25.04.2024

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obratite pažnju šta jedete ako vam je prepisana neka terapija.

ČETIRI NAMIRNICE IZBEGAVAJTE AKO PIJETE NEKE LEKOVE: Smatraju se ZDRAVIM, ali u ovoj kombinaciji mogu biti POGUBNE!

Foto: Shutterstock

Jedna od važnih stvari koje treba imati na umu prilikom uzimanja lekova jeste i to šta jedemo, jer hrana može značajno uticati na to kako naša tela obrađuju lekove.
 
Kada se hrana i lekovi kombinuju, moguće su različite reakcije koje mogu imati ozbiljne posledice po naše zdravlje. Postoje namirnice koje, iako inače zdrave, mogu izazvati interakcije sa određenim lekovima.

Grejp

Jedna od namirnica koja može izazvati interakcije sa lekovima je grejp. Sadrži spojeve koji mogu blokirati enzime u jetri i tankom crevu, što može dovesti do predoziranja kada se kombinuje sa određenim lekovima, poput statina, beta blokatora, imunosupresiva, psihotropnih lekova i određenih anestetika.
 
Republika

Foto: Shutterstock

Obratite pažnju na namirnice koje konzumirate tokom upotrebe nekih lekova


Kelj

Kelj je bogat vitaminom K, koji je neophodan za stvaranje krvnih ugrušaka. Međutim, ako se uzima uz lekove poput varfarina, koji sprečavaju zgrušavanje krvi, može doći do problema. Preterana konzumacija kelja može otežati dejstvo varfarina, što može imati ozbiljne posledice, prenosi "Statnews"

Sir

Odležani sirevi su posebno problematični kada se kombinuju sa inhibitorima monoaminooksidaze, određenom klasom antidepresiva. Tiramin, koji se nalazi u odležanim sirevima, može uzrokovati sužavanje krvnih sudova, a interakcija sa ovim lekovima može dovesti do povećanja krvnog pritiska.

Banane

Iako su bogate kalijumom, što je bitno za srčane funkcije, konzumacija banana može biti problematična za osobe koje uzimaju određene lekove, poput ACE inhibitora. Ove namirnice mogu doprineti nakupljanju kalijuma, što može imati negativne efekte na zdravlje, posebno u kombinaciji sa određenim diureticima.

Kombinovanje određenih namirnica sa lekovima može imati ozbiljne posledice po zdravlje, stoga je važno biti pažljiv prilikom konzumacije određenih namirnica dok se uzimaju lekovi. Uvek je preporučljivo konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom o mogućim interakcijama hrane i lekova kako bi se izbegle potencijalno opasne situacije. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading