HAMAS IMA PREDLOG: Ovo su uslovi pod kojima će predati izraelske taoce (VIDEO)

Autor:

Svet

15.04.2024

10:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hamas je ranije odbacio kompromisni predlog SAD o oslobađanju 40 talaca u zamenu za 900 palestinskih pritvorenika tokom šestonedeljnog primirja.

HAMAS IMA PREDLOG: Ovo su uslovi pod kojima će predati izraelske taoce (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Palestinski pokret Hamas posrednicima u pregovorima predstavio je kontrapredlog za dogovor o razmeni talaca u razgovorima o postizanju prekida vatre u ratu u Gazi, izvestio je izraelski list Haaretz.

Tim predlogom predviđa se oslobađanje izraelskih talaca u zamenu za Palestince iz izraelskih zatvora te postepeno povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze nakon 42-dnevnog primirja, objavio je Haaretz u nedelju, pozivajući se na palestinske i arapske izvore. 

Hamas je ranije odbacio kompromisni predlog SAD o oslobađanju 40 talaca u zamenu za 900 palestinskih pritvorenika tokom šestonedeljnog primirja. 

Haaretz prenosi da Hamasov kontrapredlog traži da izraelska vojska prestane s borbama u inicijalnom šestonedeljnom prekidu vatre te da se povuče iz urbanih centara.  Istovremeno bi se izbeglicama omogućio povratak na sever Pojasa. Hamas bi tokom tog razdoblja pronašao sve taoce u područjima borbi te utvrdio kakvog su zdravstvenog stanja. 

U drugoj fazi bi se izraelska vojska povukla na teritoriju Izraela, a tek tada bi razmena zatočenih krenula, piše izraelski medij. 

Za svakog izraelskog civila oslobađalo bi se 30 palestinskih zatvorenika, a za svakog vojnika 50 Palestinaca, uključujući i 30 koji su na doživotnoj robiji. Izraelski vojnici i poginuli taoci bili bi predani u trećoj i konačnoj fazi, kad se završi opsada Gaze te kad započne obnova područja. 

Izrael je ranije procenio da je živo oko 100 od otprilike 130 taoca koji ostaju u palestinskoj enklavi. Sada strahuje da ih je mrtvih puno više. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading