RUSIJA TESTIRA SEVERNOKOREJSKE RAKETE U RATU U UKRAJINII? Oglasio se američki general i izneo sporne tvrdnje

Autor:

Svet

07.04.2024

12:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD, Južna Koreja i drugi optužili su Severnu Koreju da je Rusiji poslala svoje najnovije nuklearne balističke rakete koje je lako sakriti, brzo rasporediti i teško oboriti

RUSIJA TESTIRA SEVERNOKOREJSKE RAKETE U RATU U UKRAJINII? Oglasio se američki general i izneo sporne tvrdnje

Foto: x/ukrainenewsliveua

Komandant američke vojske za region Pacifika Čarls Flin izjavio je da to što Rusija koristi severnokorejske projektile u napadima na Ukrajinu daje Pjongjangu retku priliku da testira svoje oružje u borbi i možda izvuče lekcije koje bi mogle da poboljšaju njihov učinak.

''Ne pamtim da je Severna Koreja imala laboratoriju na bojnom polju, kakvu im Rusi omogućavaju u Ukrajini'', rekao je Flin tokom posete garnizonu američke vojske Hamfris u blizini Seula, prenosi Blumberg.

On je dodao da to Severnoj Koreji daje priliku da dobije dragocene informacije o tehničkim pitanjima, procedurama i samoj municiji, dodajući da SAD pažljivo prate kako se to odvija.

Flin je istakao da će SAD uskoro rasporediti raketne sisteme srednjeg dometa u regionu Indo-Pacifika, ali nije naveo više detalja.

SAD, Južna Koreja i drugi optužili su Severnu Koreju da je Rusiji poslala svoje najnovije nuklearne balističke rakete koje je lako sakriti, brzo rasporediti i teško oboriti, a prema informacijama koje su ponudile SAD, reč je o ''Hvasong-11'', širokoj klasi balističkih projektila kratkog dometa koji mogu pouzdano da pogode ciljeve sa visokim stepenom preciznosti.

Inače, ukrajinski energetski sistem, koji je teško oštećen u napadima ruskih snaga, sada je gotovo potpuno stabilizovan, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo energetike, dodajući da se ne očekuje veći uvoz električne energije.

Ministarstvo je navelo da se danas očekuje izvoz električne energije od 115 megavat-sati, dok bi uvoz mogao iznositi oko 1,179 megavat-sati.

Ukrajina je 26. marta uvezla rekordnih 48,649 megavat-sati, nakon niza napada ruske vojske na energetsku infrastrukturu, što je dovelo do nestanka struje u mnogim delovima zemlje, prenosi Rojters.

Šef Nacionalne energetske kompanije Volodimir Kudricki rekao je prošle nedelje da su ruski napadi naneli značajnu štetu elektroenergetskom sistemu, ali da su male šanse da dođe do potpunog kolapsa. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading