OGLASILA SE SESTRA KIM DŽONG UNA: Poslala poruku NEPRIJATELJSKOM Japanu, a u pozadini priče dešava se potpuni PREOKRET

Autor:

Svet

25.03.2024

09:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD i Južna Koreja proširivale su zajedničke vojne vežbe i trilateralne vežbe sa Japanom od 2022. godine, kao odgovor na testiranja oružja koja je izvodio Pjongjang

OGLASILA SE SESTRA KIM DŽONG UNA: Poslala poruku NEPRIJATELJSKOM Japanu, a u pozadini priče dešava se potpuni PREOKRET

Foto: Profimedia

Kim Jo Džong, sestra lidera Severne Koreje Kim Džong Una, izjavila je danas da je japanski premijer Fumio Kišida nedavno izrazio želju da se sastane sa liderom Severne Koreje.

Kim je istakla da takav sastanak ne zavisi samo od volje Kišide i da će Japan biti viđen kao neprijatelj "kada jasno krši suverena prava Demokratske Narodne Republike Koreje", ali je dodala da dve države mogu da otvore novu budućnost ako se Japan odluči za put međusobnog poštovanja, prenosi Rojters.

Agencija AP navodi da pojedini eksperti ocenjuju da Severna Koreja želi da poboljša odnose sa Japanom kako bi oslabila trilateralno bezbednosno partnerstvo Tokija, Seula i Vašingtona, kao i da Kišida ovakvim potezom želi da poveća svoj opadajući rejting u Japanu.

SAD i Južna Koreja proširivale su zajedničke vojne vežbe i trilateralne vežbe sa Japanom od 2022. godine, kao odgovor na testiranja oružja koja je izvodio Pjongjang.

Inače, eksperti Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) počeli su danas procenu ojačanih antiterorističkih mera u nuklearnoj elektrani Tokijske kompanije za električnu energiju (TEPCO) Kašiwazaki-Kariva u gradu Nigata.

Operater ove elektrane pozvao je delegaciju IAEA u nadi da će njena pozitivna ocena ubediti gradonačelnika Hidejo Hanazumija da odobri ponovno pokretanje elektrane, prenosi agencija Kjodo.

Delegacija će do 2. aprila procenjivati da li preventivne mere u kompleksu od sedam reaktora ispunjavaju međunarodne standarde.

U decembru 2023. godine ukinuta je dvogodišnja zabrana rada ove elektrane, nametnuta od strane Uprave za nuklearnu regulaciju zbog neispravnog sistema za detekciju uljeza i drugih sigurnosnih nedostataka.

Delegacija IAEA došla je na procenu pošto je gradonačelnik Hanazumi skeptičan prema ponovnom pokretanju elektrane, dok vlada Japana podržava ponovno pokretanje zbog značajnog doprinosa te elektrane proizvodnji energije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading