NASA DOBILA HITNO NAREĐENJE BELE KUĆE: Stvara se jedinstveni vremenski standard za Mesec i Mars!

Autor:

Svet

03.04.2024

20:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik direktora OSTP za nacionalnu bezbednost Stiv Velbi istakao je važnost uspostavljanja standarda nebeskog vremena radi bezbednosti i tačnosti tokom misija na Mesec, Mars i šire.

NASA DOBILA HITNO NAREĐENJE BELE KUĆE: Stvara se jedinstveni vremenski standard za Mesec i Mars!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

NASA objavila da asteroid prolazi pored Zemlje

Bela kuća je naredila američkoj svemirskoj agenciji NASA da stvori jedinstveni vremenski standard za Mesec i druga nebeska tela. Kancelarija za nauku i tehnologiju Bele kuće (OSTP) je naložila NASA-i da do kraja 2026. godine smisli plan za standard koordinisanog lunarnog vremena. Ova inicijativa dolazi u vreme kada Sjedinjene Države nastoje da postave međunarodne standarde izvan Zemljine orbite.

Zamenik direktora OSTP za nacionalnu bezbednost Stiv Velbi istakao je važnost uspostavljanja standarda nebeskog vremena radi bezbednosti i tačnosti tokom misija na Mesec, Mars i šire. On je naglasio da vreme prolazi drugačije u zavisnosti od položaja u prostoru, te da je dosledna definicija vremena ključna za uspešnu svest o svemirskoj situaciji, navigaciju i komunikacione sposobnosti.

- Dok NASA, privatne kompanije i svemirske agencije širom sveta pokreću misije na Mesec, Mars i šire, važno je uspostaviti standarde nebeskog vremena radi bezbednosti i tačnosti - rekao je zamenik direktora OSTP za nacionalnu bezbednost Stiv Velbi.

Cilj je da koordinisano lunarno vreme (LTC) bude povezano sa univerzalnim koordinisanim vremenom (UTC), primarnim vremenskim standardom koji se koristi širom sveta za regulisanje vremena na Zemlji. Bela kuća je uputila NASA-u da radi sa ministarstvima trgovine, odbrane i transporta na razvoju strategije vremenskih standarda koja će poboljšati navigaciju i misije, posebno u međumesečnom prostoru između Zemlje i Meseca.

Novi standard će se fokusirati na četiri karakteristike: sledljivost do UTC, dovoljna preciznost za podršku preciznoj navigaciji i nauci, otpornost na gubitak kontakta sa Zemljom i skalabilnost na okruženjima izvan cislunarnog prostora. OSTP je čak sugerisao da bi skup satova na Mesecu mogao postaviti lunarno vreme, analogno postavljanju zemaljskog vremena skupom atomskih satova na Zemlji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading