"DOČARAO JE PRELOMNE TRENUTKE NAŠE ISTORIJE": Ivan Karl se oglasio povodom smrti Veljka Bulajića

Autor:

Zabava

03.04.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veljko Bulajić, jedan od najvećih filmskih reditelja sa naših prostora, preminuo je u 97. godini.

"DOČARAO JE PRELOMNE TRENUTKE NAŠE ISTORIJE": Ivan Karl se oglasio povodom smrti Veljka Bulajića

Foto: Tanjug/T. VALIČ, Printscreen/youtube

Svet kinematografije ostao je bez Veljka Bulajića, slavnog reditelja koji je svojim ostvarenjima ispisao istoriju jugoslovenskog filma. Bulajić je preminuo u 97. godini, a tužnu vest potvrdila je njegova porodica.

Tim povodom oglasio se Ivan Karl, v.d. direktora Filmskog centra Srbije.

Veljko Bulajić je nadživeo državu u kojoj je bio reditelj odabran i povlašćen da svojim autorskim pristupom ovekoveči i dočara prelomne trenutke Drugog svetskog rata na ovim prostorima koji su utrli put stvaranja socijalističke Jugoslavije - rekao je Karl za Tanjug.

Velko Bulajjić je započeo karijeru kratkim filmovima "Kamen i more" i "Brod luticalica", a prvi dugometražni igrani film bio mu je "Voz bez voznog reda", koji je snimio 1959. godine. Delo je nagrađeno sa dve Zlatne arene i nagradama Slavica i jelen u Puli, kao i Nagradom grada Zagreba.

Republika

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@gradska

Veljko Bulajjić (1928-2024)

Potom je usledio film "Rat" (1960), koji je takođe nagrađivan, a veliki uspeh postao je filmom "Uzavreli grad" (1961), o životu u novom industrijskom centru, koji je takođe nagrađen Zlatnom arenom u Puli.

Njegovi filmovi "Kozara", "Voz bez voznog reda", "Atentat u Sarajevu", "Bitka na Neretvi" na vrhu su liste najgledanijih filmova u bivšoj Jugoslaviji. Dobitnik je nagrada Zlatni lav u Veneciji, Zlatna nimfa u Monte Karlu, nagrada za režiju u San Sebastijanu i Novom Delhiju, Zlatne medalje na Međunarodnom filmskom festivalu u Moksvi...

Američka akademija za umetnost i nauku nominovala je njegov film "Bitka na Neretvi" za Oskara, a plakat je inače radio Pablo Pikaso. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading