EKSKLUZIVNO! Miljko Živojinović otkrio šta će pisati na Batinom nadgrobnom spomeniku u rodnoj Koraćici!

Autor:

Zabava

01.04.2024

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sin velikog glumca ispričao za Republiku detaljan plan premeštanja posmrtnih ostataka Bate Živojinovića u rodnu Koraćicu!

 

 

Izložba "Bata u 90 slika", posvećena velikanu srpskog i jugoslovenskog glumišta Velimiru Bati Živojinoviću, svečano je otvorena u zgradu Borbe. O tome kakav je Bata bio glumac, kolega, otac i suprug svedoče fotografije nastale tokom različtih perioda njegovog života. Upravo odgovore na ova pitanja dobili smo od Batinog sina Miljka Živojinovića, koji je pred našim kamerama otkrio mnoge pojedinosti iz života slavnog glumca.

Ekskluzivno za naš portal Miljko je otkrio da će posmertni ostaci Bate Živojinovića konačno biti preneti iz Aleje zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu u njegovu rodnu Koraćicu 30. aprila. Od tog dana će ponovo biti pored svoje Lule koju je toliko voleo. O tome svedoči i isečak straog intervjua koji je Bata dao za časopis Nada, a čiji naslov glasi: "Ništa bez moje žene".

Neverovatno je koliko ste pogodili jednu finesu jer ja sam sada posle dugo godina video taj tekst iz Nade i čak sam pomislio da bi ta rečenica možda trebalo da stoji sa zadnje strane njihovog nadgrobnog spomenika! Sestra i ja se i dalje dogovaramo šta ćemo tu da napišemo. To treba da bude neka rečenica koja ih objedinjuje, a kada sam pročitao ovaj naslov u novinama upravo mi je to palo na pamet o čemu vi pričate. Prenos njegovih posmrtnih ostataka biće obavljen 30. aprila. U 12 časova će biti održan parastos, a Batini posmrtni ostaci će istog dana pre toga biti preneti iz Aleje zaslužnih građana u portu Svete Trojice u Koraćici - kaže Živojinović za naš portal.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

Na putovanje kroz život Bate Živojinovića krenuo je odabirom fotografija prikazanih na izložbi, koje su ga vratile u detinjstvo.

- Učestvovao sam u odabiru ovih fotografija, tako da sam taj neki prvi emotivni susret sa prošlošću već doživeo, ali danas prvi put u ovom formatu jer nije isto kad gledate fotografiju koja ima 15, 20 centimetara i onu od metar i po, kao što je ova na kojoj smo sestra i ja sa ocem na sankanju na Kalemegdanu. To je bilo 1969. godine... Sećam se kao da je juče bilo kako su nas majka i otac spakovali i odveli na Kalemegdan i tamo smo napravili 50-ak fotografija. Nisam zapamtio za koju novinsku kuću smo to radili i drago mi je da je to bila baš Borba! Predstavili smo mnogo slika koje su emotivne. Pre bih rekao da ne postoji nijedna koja me ne vezuje za nešto. Mi smo toliko lepo potpisali sve te fotografije da se tačno vidi kontekst na šta se fotografija odnosi i kada je nastala - priča Miljko i dodaje:

- Tu je jedna fotografije kad sam se ja rodio i koja iza sebe nosi priču kako sam dobio ime po ocu Veljka Bulajića. Zatim su tu fotografije sa snimanja filma "Sutjeska", kada su u kući do nas bile tada najveće filmske zvezde Liz Tejlor i Ričard Barton. O svakoj fotografiji mogao bih pojedinačno da pričam... 

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

Za svog oca kaže da je bio topao čovek, koji je imao svoju težinu i ozbiljnost.

- Sa svoje 63 godine mogu da govorim i o njemu kao glumcu, a naravno i o njemu kao ocu. Što se tiče glumca, mislim da je taj princip Stanislavski po kojem radi ceo Holivud, a to je metod da se ne glumi doveo do savršenstva. Sećam se da mi je pričao da je u jednoj sceni trebalo da bude zadihan i počelo je snimanje. Začulo se: "Kamera, ton, idemo!", a Bata je rekao: "Stop". Zašto stop? On ode i otrči 20 metara, vrati se i kaže: "Sad snimajte!". On je dostigao vrh glume zato što nije glumio nego je bio životan. Što se tiče njega kao oca, on je bio divan, topao čovek, koji je imao svoju težinu i ozbiljnost, ali koji je meni, sestri i majci svakodnevno pružao neograničenu ljubav, ispunjenu duhovitošću smehom i radošću. Vodio nas je na svoja snimanja i na festivale, odrasli smo uz filmski svet i to je bila retka privilegija - ističe Batin naslednik. 

Na pitanje šta mu najviše nedostaje od svih zajedničkih trenutaka sa ocem, Miljko je emotivno odgovorio:

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

- Naši dugi muški razgovori o raznim temama. Nismo mi sad imali neki raspored o čemu ćemo da razgovaramo, sve je bilo spontano, ali je bilo nezaboravo. Da li se radilo o tekućim životnim stvarima ili se radilo o politici, kulturi, knjigama...Uveo me je u svet čitanja, od malih nogu je mene i sestru učio čitanju objašnjavajući da je čitanje svake knjige kao razgovor sa tim piscem i da treba učiti čitati i naučiti slušati sve te mudre ljude. Mnogo mi nedostaje - rekao nam je za kraj.

Izložba "Bata u 90 slika", prema Miljkovom mišljenju, važna je kako bismo sačuvali sećanje na naše velikane. U našem narodi sazreva svest o kulturi sećanja, kaže Živojinović, a svi ti velikani su naši svetionici koji nam pokazuju koliko smo mi mogli da uradimo u svom domenu, šta smo dosegli i da nam daju primer da to nije nedostižno. Kako ističe, to se pre svega odnosi na nove generacije da hrabro, bez straha ulaze u život i da se bave svojom profesijom i da znaju da pripadaju jednom pobedničkom narodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading