OGLASIO SE PAPA: U uskršnjoj molitvi neočekivano spomenuo i Palestince

Autor:

Svet

01.04.2024

23:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Papa je naveo da radost vaskrsenja nije nešto daleko, već nešto veoma bliska, što je dato vernicima na dan krštenja

OGLASIO SE PAPA: U uskršnjoj molitvi neočekivano spomenuo i Palestince

Foto: Tanjug/AP

Papa Franja

Papa Franja je u današnjoj molitvi na Uskršnji ponedeljak poželeo mir za narode iscrpljene ratom, glađu i ugnjetavanjem.

Papa je ponovo poželeo srećan Uskrs i zahvalio svima koji su mu slali čestitke, prenela je ANSA.

"Isusovo vaskrsenje nije samo divna vest ili srećan završetak, već nešto što potpuno i zauvek menja naše živote! To je pobeda života nad smrću, nade nad malodušnošću", rekao je papa.

Papa je naveo da radost vaskrsenja nije nešto daleko, već nešto veoma bliska, što je dato vernicima na dan krštenja.

Papa Franja je u nedelju u u uskršnjoj poruci i blagoslovu ''Urbi et Orbi'' pozvao na prekid vatre u Gazi i pristup humanitarnoj pomoći u tom području, i istakao da se mir nikad ne gradi oružjem, već ''pružanjem ruku i otvaranjem srca'', a u svojoj uskršnjoj poruci osvrnuo se i na Zapadni Balkan rekavši da etničke, kulturne i verske razlike ne smeju biti uzrok podele.

Inače, papa Franja je u četvrtak umio stopala 12 žena u zatvoru u Rimu tokom ceremonije koja je naglasila poniznost. Ovo je prvi put da je papa umio stopala samo ženama tokom ovog specijalnog godišnjeg obreda.

Osamdesetsedmogodišnji poglavar, koji je nedavno imao zdravstvene i pokretljivosti probleme, predvodio je ceremoniju u zatvoru Rebibbia u Rimu, umivši stopala svake od žena iz svog invalidskog kolica, mnoge od kojih su plakale dok je to činio.

Obred umivanja stopala se obavlja u četvrtak pre Uskrsa i ima za cilj da imitira Isusovo umivanje stopala svojim učenicima noć pre nego što je umro.

Od svog izbora, papa je ovu ceremoniju preneo van teritorije Vatikana i proslavio umivanjem stopala zatvorenika, izbeglica i osoba sa invaliditetom.

Tokom godina, Franja je umivao stopala ženama i muslimanima, ali je ovo prvi put da je ceremonija pranja uključivala samo žene, prenosi CNN.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading