ERDOGAN IZGUBIO NA IZBORIMA U ISTANBULU I ANKARI: Preokret u Turskoj?

Autor:

Svet

31.03.2024

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trijumf opozicije na lokalnim izborima u Turskoj

ERDOGAN IZGUBIO NA IZBORIMA U ISTANBULU I ANKARI: Preokret u Turskoj?

Foto: Tanjug/AP


Aktuelni gradonačelnik Istanbula, Ekrem Imamoglu, proglasio je večeras pobedu na izborima za gradonačelnika u najvećem gradu u Turskoj, nakon što je prebrojano 96 odsto glasačkih listića. Imamoglu je izjavio da vodi sa više od milion glasova podrške i istakao da su građani pokazali naklonost i poverenje u njega, što ih veoma raduje.

Trijumf opozicije u velikim gradovima

Aktuelni gradonačelnik Ankare, Mansur Javas, takođe kandidat CHP, proglasio je pobedu na izborima samo tri sata nakon zatvaranja biračkih mesta, na osnovu početnih rezultata koji su pokazali da vodi u odnosu na rivala iz vladajuće AKP za skoro 20 odsto. Turska agencija Anadolija objavila je delimične zvanične izveštaje koji pokazuju da CHP vodi u velikim gradovima kao što su Izmir, Bursa, Antalija i Adana.

Rezultati izbora i politička situacija

Prema delimičnim rezultatima, CHP vodi u celoj zemlji sa skoro 39 odsto glasova, što predstavlja prvi put u poslednjih 35 godina da ova stranka ostvaruje takav rezultat. Turski građani su birali gradonačelnike, načelnike okruga i druge lokalne zvaničnike koji će obavljati funkcije u narednih pet godina.

Ovaj trijumf opozicije predstavlja značajan politički preokret u Turskoj i ukazuje na promene u političkom pejzažu zemlje. Opozicija je uspela da osvoji ključne pozicije u velikim gradovima, što može imati značajan uticaj na budućnost političke scene u Turskoj.

Značaj izbora za budućnost Turske

Izbori su pokazali da postoji snažna podrška opozicionim partijama među turskim građanima, što bi moglo dovesti do promena u politici zemlje u narednom periodu. Očekuje se da će novi lokalni zvaničnici raditi na unapređenju lokalne infrastrukture, pružanju podrške građanima i stvaranju boljih uslova života u gradovima širom Turske.

Ovi rezultati takođe mogu imati uticaj na nacionalnu politiku i političku dinamiku u zemlji, a budućnost Turske može biti oblikovana u skladu sa promenama koje su se desile na lokalnom nivou.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading