UŽASNE VESTI ZA NATO! Evo šta čeka Alijansu ako Tramp pobedi na izborima!

Autor:

Svet

30.03.2024

23:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

milijarder je posejao paniku u Evropi kada je u februaru izjavio da ne bi mogao garantovati zaštitu zemalja članica Seevernoatlantskog vojnog saveza u ratu s Rusijom ako ne plate svoj “pošteni deo”.

UŽASNE VESTI ZA NATO! Evo šta čeka Alijansu ako Tramp pobedi na izborima!

Foto: Tanjug/AP

Pobedom na predstojećim predsedničkim izborima, Donald Tramp bi mogao da pokrene proces izlaska SAD iz Severnoatlantske alijanse, kaže Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

Kako je Bolton rekao u intervjuu za Figaro, Tramp namerava da napusti NATO kako bi iznervirao evropske saveznike Vašingtona.

Kako je naglasio zvaničnik, i sam je pozivao Evropljane da troše više novca na sopstvenu odbranu, ali je to učinio jer je znao da će „savez biti mnogo jači ako evropske države počnu da troše potrebna sredstva, a ne prebacuju ovaj teret na Amerikance". 

- Ali Tramp ne teži ovom cilju. On insistira da Evropljani više ulažu u odbranu, ne da bi ojačali Alijansu, već da bi je oslabili i kaznili naše saveznike, koji su nas, po njegovom mišljenju, naveli da potpišemo trgovinske sporazume koji nam nisu bili od velike koristi - objasnio je Bolton .

Podsećamo, milijarder je posejao paniku u Evropi kada je u februaru izjavio da ne bi mogao garantovati zaštitu zemalja članica Seevernoatlantskog vojnog saveza u ratu s Rusijom ako ne plate svoj “pošteni deo”.

- Moje su izjave način pregovaranja. Zašto bi štitili zemlje koje imaju veoma mnogo novca, a ništa ne uplaćuju. Sjedinjene Američke Države uplaćuju većinu novca za NATO - rekao je Tramp u razgovoru s Nigelom Farageom, bivšim zastupnikom u Evropskom parlamentu, koji je snažno zagovarao Bregzit.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading