NOVI KORAK U MEDICINI! Prva uspešna transplantacija bubrega svinje u čoveka!

Autor:

Svet

21.03.2024

19:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Transplantacija genetski modifikovanog bubrega svinje.

NOVI KORAK U MEDICINI! Prva uspešna transplantacija bubrega svinje u čoveka!

Foto: Shutterstock

Opšta bolnica u Massachusettsu je nedavno obavila prvu transplantaciju genetski modificiranog bubrega svinje u živog čoveka. Pacijent, 62-godišnji Rick Slayman, koji je već 11 godina bio pacijent programa transplantacije bolnice, dobio je ovaj inovativni tretman nakon što mu je dijagnostikovan krajnji stadijum bolesti bubrega.

Problemi s prethodnom transplantacijom

Slayman je istakao da ovo nije prva transplantacija bubrega koju je primio. Godine 2018. je već prošao kroz transplantaciju bubrega od donatora zbog dugotrajnih problema s dijabetesom i visokim krvnim pritiskom. Međutim, nakon pet godina, bubreg je počeo otkazivati, pa se Slayman vratio na dijalizu prošle godine.

Svinjski bubreg kao alternativa

Nakon što mu je prošle godine dijagnosticirana bolest bubrega, lekari su Slaymanu predložili transplantaciju svinjskog bubrega kao alternativni tretman. Ova nova tehnika se naziva genetski modificirana transplantacija i pruža nadu u rešavanju nedostatka donorskih organa.

Ova operacija otvara mnoga pitanja i podstiče raspravu o etici, sigurnosti i dugoročnim efektima ovakvih zahvata. Ipak, za pacijente poput Slaymana, ovo predstavlja novu nadu i priliku za bolji kvalitet života.

Bolesti bubrega i kako ih sprečiti


Bubrezi su vitalni organi koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja tela. Bolesti bubrega mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje, pa je važno znati kako ih sprečiti.

Redovni lekarski pregledi

Redovni lekarski pregledi su od ključnog značaja za otkrivanje potencijalnih problema sa bubrezima u ranoj fazi. Testiranje urina i krvi može pružiti važne informacije o funkcionisanju bubrega i otkriti eventualne abnormalnosti.

Pravilna ishrana

Ishrana igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja bubrega. Smanjenje unosa soli, kontrola unosa proteina i izbegavanje prekomerne konzumacije šećera mogu pomoći u prevenciji bolesti bubrega. Takođe, unošenje dovoljne količine tečnosti važno je za održavanje hidriranosti i zdravlja bubrega.

Fizička aktivnost

Redovna fizička aktivnost može pomoći u očuvanju zdravlja bubrega. Vežbanje doprinosi održavanju zdrave telesne težine i smanjuje rizik od razvoja bolesti koje mogu negativno uticati na bubrege, poput dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

Izbegavanje štetnih supstanci

Pušenje, konzumacija alkohola i upotreba nekih lekova može imati štetan uticaj na zdravlje bubrega. Izbegavanje ovih štetnih supstanci može pomoći u prevenciji bolesti bubrega.

Pravilno lečenje drugih zdravstvenih problema

Kontrola krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi i holesterola može pomoći u očuvanju zdravlja bubrega. Redovno uzimanje propisane terapije i praćenje zdravstvenog stanja može smanjiti rizik od komplikacija koje bi mogle uticati na bubrezima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading